Dan akcije – voda za sve!

Svetski dan voda je obeležen u petak, 22. marta akcijom “Voda za sve“ u jedanaest gradova širom Srbije. Zajedničkim akcijama Inicijative Pravo na vodu i lokalnim organizacijama iz Beograda, Subotice, Zrenjanina, Novog Sada, Šapca, Vršca, Nove Pazove, Petrovca na Mlavi, Pirota i u Nišu, skrećenuli smo pažnju na činjenicu da veliki deo stanovništva Srbije nema pristup pijaćoj vodi i slobodan pristup vodi kao javnom dobru. Osnovni zahtev iza kojeg stajemo jeste da u Ustavu Republike Srbije voda bude prepoznata kao osnovno ljudsko pravo. 


Javnost u Srbiji svedoči sve masovnijim protestima lokalnog stanovništva Stare Planine i drugih krajeva protiv izgradnje čak 800 malih hidroelektrana. U Vojvodini čak 653.160 ljudi koristi kancerogenu vodu za piće, a Zrenjanin je primer kontroverznog pokušaja rešavanja tog problema privatizacijom. I dok se u Beogradu grade megalomanski projekti, najavljuju novi koji će ugroziti glavno gradsko vodoizvorište i tolerišu nelegalni objekti koji štete obaloutvrdama, veliki deo glavnog grada i dalje nema kanalizaciju. Od 155 ispitanih gradskih vodovoda u Srbiji, svega nešto više od polovine (57,4%, odnosno 89 vodovoda) zadovoljava mikrobiološku ili fizičko-hemijsku ispravnost.


Srbija još uvek ne štiti dovoljno svoje prirodne resurse, za razliku od Slovenije koja je pravo na vodu zaštitila ustavom. 22. mart kao Svetski dan voda je dobra prilika da podignemo glas za očuvanje vode bez koje život nije moguć. Svako mora imati pravo na vodu za piće i voda ne sme biti roba kojom se trguje. Naše reke ne smeju biti poligon za bogaćenje pojedinaca. Vodni resursi moraju ostati javna dobra.