Konferencija: Preko vode do slobode

Kad: 13. – 14. decembar 2019.
Gde: Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21, 11000 Beograd.

Voda je život. Ovu je rečenica koju svi razumemo i čini nam se da se takav stav podrazumeva.

Ipak, gotovo 700.000 ljudi u Vojvodini sa svojih česmi koristi vodu koja nije dozvoljena za piće zbog visokog nivoa arsena. Takođe, ispitivanja koja vrši Institut za javno zdravlje Srbije “Batut” pokazuju da čak 40% gradskih vodovoda snabdeva stanovništvo neispravnom vodom. U beogradskom regionu ovaj procenat je još veći, dok u Vojvodini tek 20% kontrolisanih vodovoda snabdeva građane ispravnom vodom.

Kao da već nije dovoljno to što nam vodovodi ne dostavljaju kvalitetnu vodu, na glavu su nam se sručile i derivacione mini hidro elektrane. Pod izgovorom da se radi o obnovljivim izvorima energije, država efektivno subvencioniše izgradnju MHE prelivajući u privatne džepove novac kojim plaćamo struju. Ali nije samo stvar u novcu. Čitav projekat dramatično je ugrozio tokove planinskih reka i živi svet u njima. Stavljajući reke u cevi investitori su nesavesnim delovanjem doveli do isušivanja rečnih korita. Ukoliko bude izgrađeno svih 850 MHE lako je ustanoviti do koje mere će naše reke, životna sredina, a posledično i snabdevanje vodom biti ugorženi.

Na konferenciji “Preko vode do slobode” otvorićemo prostor za zajedničko promišljanje strategija o upravljanju vodnim resursima. O ovom životnom pitanju razgovaraćemo sa aktivistima i aktivistkinjama, stručnjacima i političkim akterima.
Za više detalja nas kontaktirajte na: [email protected] 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *