Ekološki pokreti Balkana na Balkan Trafik festivalu

Zaštita životne sredine i borba za zajednička dobra polako postaju centar građanskog angažmana i aktivizma širom Zapadnog Balkana. Mnoštvo lokalnih pokreta bori se za očuvanje životne sredine i ekološku pravdu usred ogromnih ekoloških pretnji poput alarmantnog porasta zagađenja vazduha, devastacije reka masovnom gradnjom hidroelektrana, uništavanja gradskog zelenila.

Neke zemlje zapadnog Balkana beleže najviši stepen respiratornih bolesti u Evropi – pandemija Covid19 je samo pogoršala situaciju. Političari i donosioci odluka u regionu često ćute i nemaju adekvatne odgovore na ova pitanja, tako da lokalni građanski aktivisti postaju glavni akteri koji ih postavljaju na dnevni red. 

Festival Balkan Trafik koji godinama promoviše savremenu i tradicionalnu umetnost i kulturu Balkana u Briselu, zbog pandemije, ove godine imaće svoje digitalno izdanje. Ovaj festival biće otvoren online diskusijom, upravo na temu ekoloških pokreta u regionu. Diskusija će se održati 23. aprila od 14 časova. 

Gosti panela biće:

  • Arianit Xhaferi, Eco Guerilla
  • Endora Celohoxaj, Institute of Nature Conservation – Albania
  • Jelena Vasiljevic, Institut za filozofiju i društvenu teoriju
  • Žaklina Živković, Pravo na vodu

Panel će moderirati Olaf Bruns.

Imaćemo priliku da predstavimo više inicijativa i raspravljamo o problemima sa kojima se aktivisti suočavaju, najboljim praksama u borbi za životnu sredinu i podelimo moguća rešenja. 

Balkan Trafik, demokratizacija i učešće javnosti, ekološki pokreti, polekol, pravo na vodu, zelene politike, žene za prirodu i životnu sredinu