Konferencija: Spasimo plavo srce Kraljeva

Na teritoriji Kraljeva nalaze se reke i potoci izuzetne lepote i važnosti za očuvanje biodiverziteta Srbije i cele Evrope. Nažalost, na istim vodotokovima planirana je gradnja čak 52 male hidroelektrane od kojih je 11 već uspelo da se izgradi i naruši ekosistem reka i okoline.

Kampanja Spasimo plavo srce Evrope sa partnerima Pravo na vodu i grupom Sačuvajmo planinske reke Kraljeva organizuje konferenciju sa ciljem da edukuje zaintresovanu javnost ovog dela Srbije o uticaju malih hidroelektrana, planovima za njihovu izgradnju, ali i da istražimo mogućnosti organizovanja za odbranu našeg zajedničkog neotuđivog prirodnog bogatstva – naših reka.

Program:

18:00 – Otvaranje konferencije

18:10 – prof. dr Ratko Ristić, Dekan Šumarskog fakulteta, Univerzitet u Beogradu – Biološko bogatstvo reka Goča i Golije, prezentacija rezultata istraživanja u saradnji sa prof. Predragom Simonovićem sa Biološkog fakulteta u Beogradu. Mogućnost pitanja publike na kraju prezentacije.

19:00 – Film o rekama Balkana: Plavo srce Evrope – Dokumentarni film koji beleži lepotu balkanske prirode i dirljive priče o hrabrim ljudima koji stoje iza borbi protiv brana u regionu. Produkcija: Patagonija, 2018. Titl je obezbeđen na našem jeziku.

19:45 – Solidarno ili nikako – razgovor na temu zaštite reka sa aktivistima: Jelena Tot, Nebojša Kovandžić (Sačuvajmo planinske reke Kraljeva), Katarina Lević (Pravo na vodu), razgovor uređuje Iva Marković

20:15 – Razgovor sa publikom

VAŽNO OBAVEŠTENJE:

Zbog preporuka Kriznog štaba Republike Srbije za borbu protiv pandemije Koronavirusa, molimo vas da se pridržavate svih propisanih mera zaštite.

Predvideli smo fizičku distancu za publiku te vas molimo da sedite na obeležnim mestima u Koncertnoj sali poslovnog centra Melos koja ima velike kapacitete. Za više informacija posetite https://covid19.rs/ . Čuvajmo jedni druge, zdravlje pre svega.

demokratizacija i učešće javnosti, konferencija, Kraljevo, polekol, pravo na vodu, zelene politike, žene za prirodu i životnu sredinu