Kockanje sa prirodom nema dobitnika: Kraljevo, Goč, Golija i MHE

Inicijativa Pravo na vodu poziva vas na predavanje i diskusiju na temu zaštite prirode u okolini Kraljeva, Goča i Golije, sa osvrtom na poguban uticaj malih hidoelektrana. Događaj počinje u 18 časova u ponedeljak 21. decembra i organizuje se u okviru međunarodne kampanje Spasimo plavo srce Evrope.

Prijave se vrše na sledećem linku: https://us02web.zoom.us/…/tZwtf…

Ugledni stručnjaci u oblasti zaštite prirode i posvećeni aktivisti pokušaće da nam približe prirodne vrednosti Kraljevačkog regiona i objasne šta je sve „na kocki“ ako se izgrade sve 52 mini hidrocentrale koje se nalaze u Prostornom planu grada Kraljeva, a od kojih je 10 već uspelo da se izgradi.

O značaju Kraljevačkog kraja između Goča i Golije za zaštitu životne sredine i očuvanje prirode Balkana i Evrope govori formalni stepen zaštite, ali i posvećenost koju imaju lokalni ekološki aktivisti. Na njegovoj teritoriji se nalazi specijalni rezervat prirode Goč – Gvozdac, park priode Golija i rezervat biosfere Golija – Studenica, koji su zaštićeni upravo zbog vrednosti reka i potoka, šumskih sistema, biološke raznovrsnosti i pejzaža jedinstvene lepote.

Ove predele naseljavaju stotine vrsta ptica i riba a dom su zaštićenim vrstama drveća i drugih biljnih i životinjskih vrsta. Samo Brezanska reka ima evidentiranih oko 110 izvora vode. Veliku vrednost imaju i vodotokovi koji nisu formalno zaštićeni, a koji čuvaju ekosistem čitavog kraja. Važnost se ne ogleda samo u prirodnim dobrima, već i značaju koje ove vode imaju za ljude koji žive pored njih, koji ih koriste za vodosnabdevanje, napajanje stoke i navodnjavanje njiva, ili za druge aktivnosti kao što su održivi turizam, planinarenje i odmor.

 Predavanje i diskusija će se održati putem Zoom platforme i uživo na Facebook stranici Pravo na vodu.

 Program:

 18:00 – 18:40 Predavanje profesora Predraga Simonovića, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu

18: 40 – 19:30 Diskusija:
– Milan Ružić, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
– Profesor Predrag Simonović, Biološki fakultet
– Bojana Minović, Sačuvajmo planinske reke Kraljeva
– Pavle Pavlović, turistički i planinski vodič

demokratizacija i učešće javnosti, polekol, pravo na vodu, zelene politike, žene za prirodu i životnu sredinu