Kraljevo voli svoje reke – poruka izložbe “Mini hidroelektrane- maksi razaranje”

Inicijativa Pravo na vodu i Organizacija za političku ekologiju Polekol tokom maja posetile su Kraljevo, grad na čijoj se teritoriji planira izgradnja čak 52 mini hidrocentrale što preti da ugrozi prirodna dobra ovog kraja kao i dobrostanje njegovih stanovnika.

Kako je prepoznata potreba da se ova tema dalje aktuelizuje kod lokalne zajednice kao i dalje umrežavanje aktivista, građana i umetnika iz regiona, u petak, 7. maja, na Gradskom šetalištu pored reke Ibar, organizovana je izložba karikatura pod nazivom “Mini hidroelektrane- maksi razaranje” u saradnji sa organizacijom Čuvari Šare u okviru kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope”. Na izložbi su bili izloženi radovi karikaturista iz zemalja širom sveta, a koji na duhovit način predstavljaju sav apsurd projekata derivacionih mini hidrocentrala prikazujući širok opseg njihove destrukcije i negativnih posledica koje imaju kako po prirodu tako i po stanovnike predela u kome se takvi projekti sprovode.

Otvaranje izložbe upriličila je i umetnica iz Sarajeva, Lala Raščić svojim performansom “Prokleta brana”. Ovo je fanstastična ljubavna priča s društveno-političkim konotacijama, utemeljena na istraživanju stvarnih lokacija i događaja u regiji i bosanskohercegovačke tradicije usmene književnosti. Prokleta brana otvara teme ikonografije katastrofe, komunikacije sa tradicijom, odnosa kapitalizma i korupcije, uzroka i posledice, i nade u bolju budućnost.

Izložbu je otvorila želeći dobrodošlicu publici predsednica organizacije Polekol, Iva Marković. Okupljenima se obratila i Bojana Minović, aktivistkinja lokalne inicijative “Sačuvajmo planinske reke Kraljeva” koja je svojim sugrađanima predstavila stanje na terenu i podsetila ih zbog čega je važno da se uključe u borbu za očuvanje svojih reka. Izložbu je zvanično predstavio i inicijator međunarodnog konkursa karikaturista, Nebojša Redžić iz organizacije Čuvari Šare. Građani Kraljeva su imali prilike da pogledaju radove koji su bili izloženi na “Eko kući” na šetalištu pored Ibra i u subotu, 8. maja.

Tim inicijative Pravo na vodu nastaviće da pruža podršku građanima i aktivistima oblasti Kraljeva i u budućnosti a naredne aktivnosti očekuju se u junu ove godine.

demokratizacija i učešće javnosti, polekol, pravo na vodu, zelene politike, žene za prirodu i životnu sredinu