Sprečimo novu Savamalu – Podrži Inicijativu za proglašenje Bare Reva prirodnim dobrom

Podrži inicijativu za proglašenje Bare Reva prirodnim dobrom, koju pokreću udruženja UG Bela čaplja, UG Kotež i UG Komšija Krnjača zbog nezakonitog odlaganja otpada u ovom rezervatu prirode!

U Revi je trenutno u nastajanju nelegalna deponija izmešanog građevinskog otpada po nalogu JKP Gradska Čistoća. Otpadom je za sada zatrpano preko 20 hektara šume. Nijedna procedura za adekvatno uključivanje javnosti i vođenje adekvatne javne rasprave kada je u pitanju tema od ovakvog značaja za javni interes nije ispoštovana, budući da stanovnici Krnjače nisu bili adekvatno obavešteni o planovima da se na ovom mestu izgradi postrojenje za preradu šuta, niti je postavljena tabla s informacijama o radovima.

Na delu je kršenje zakona Republike Srbije i brojnih međunarodnih konvencija na koje se Srbija obavezala, kao i direktno ugrožavanje javnog interesa kroz dalje uništavanje prirodne sredine!

Meštani i članovi brojnih ekoloških udruženja od petka neprekidno blokiraju prilaz kod Bare Reva u Krnjači i ne dozvoljavaju kamionima da nasipaju građevinski otpad.

Bara Reva je stanište 150 vrsta ptica i važan element u zaštiti naselja s leve strane Dunava od poplava. U Revi je i stanište strogo zaštićene vrste orla belorepana, kao i vidri i belog lokvanja koji uživa međunarodnu zaštitu.

Imajući u vidu sve ovo lokalna udruženja pokreću Inicijativu za proglašenje Bare Reva prirodnim dobrom – prirodnim staništem u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

Građanske inicijative vas pozivaju da nam se pridružite i svojim potpisom date podršku ovoj inicijativi jer verujemo da se samo zajedno možemo izboriti protiv sistemskog uništenja prirode i kršenja zakona!

Molimo vas da do četvrtka, 27. maja do 17h na mejl [email protected] potvrdite da vaše udruženje podržava ovu Inicijativu.

demokratizacija i učešće javnosti, polekol, pravo na vodu, zelene politike, žene za prirodu i životnu sredinu