Stanovnici Zrenjanina da ne odustanu od svog ljudskog prava na vodu

Zrenjanin, 29. maj 2021 – Zrenjaninci već punih 17 godina nemaju ispravnu vodu za piće, a brojni pokušaji i inicijative kako bi se građanima omogućilo korišćenje jednog od najvažnijih prirodnih resursa nisu zaživeli, što upućuje na  nedostatak političke volje i nepostojanje sistema da se ovaj problem reši, zaključak je debate “Fabrika žednih – slučaj zrenjaninskog postrojenja za preradu vode“. Debatu, u okviru koje je predstavljena istoimena studija slučaja,  organizovali su inicijativa Građanski preokret iz Zrenjanina i Pravo na vodu iz Beograda, uz podršku Crte.

Od 2004. godine zvanično je zabranjena upotreba vode iz gradskog vodovoda zbog prekomerne koncentracije arsena. Zbog toga Zrenjaninci dnevno prosečno potroše 20 hiljada evra na kupovinu flaširane vode, dok oko 80 hiljada građana redovno plaća neispravnu vodu. Posledice u najvećoj meri pogađaju one koji su najviše ugroženi, pa tako oni koji nemaju finansijskih mogućnosti za flaširanu vodu koriste vodu iz vodovoda i time ugrožavaju svoje zdravlje. Stanje dodatno pogoršava činjenica da u celom gradu postoje samo dve česme sa bezbednom vodom.

“Problem je kada mi građanski aktvisti treba da dajemo odgovor na stručna pitanja, to je pokazatelj nedostatka institucija. Da one postoje i da rade svoj posao mi bismo imali odgovore na sva pitanja”, izjavio je Dušan Kokot, predsednik organizacije Građanski preokret iz Zrenjanina.

“Problem pijaće vode u Zrenjaninu nije rešen jer nije rešeavan sistemski tj. u njegovo rešavanje nikada nije bila uključena država, koja bi najvećim delom finansirala taj projekat i kontrolisala realizaciju projekta, kao i relevantne institucije i pojedince koji su uključeni”, naglasila je Miroslava Pudar, novinarka Danas-a.

Iako su u više navrata potpisivani ugovori sa različitim inostranim firmama kako bi se izgradilo postrojenje za prečišćavanje vode, problem nije rešen. Najveći pomak je poslednji ugovor sklopljen 2015.godine sa italijanskom i beogradskom kompanijom koje su izgradile novu fabriku. Fabrika je više puta kretala sa probnim radom, da bi definitivno 2020.godine bilo stopirano vodosnabdevanje gradskog vodovoda zbog različitih pravnih problema i nekvalitetne vode koja dolazi iz postrojenja.

 “Ljudi prosto piju tu vodu, piju je zato što nemaju novca da kupe flaširanu vodu, jer su im predaleko te dve česme gde bi se točila ispravna voda za piće i često je piju jer su dobijali informacije od političkih aktera da to nema veze i da Zrenjaninci piju tu vodu godinama”, dodala je Iskra Krstić, predstavnica inicijative Pravo na vodu iz Beograda.

Zrenjaninici već godinama svedoče netransparentnom procesu izgradnje fabrike. Tokom 2020. godine tri gradska funkcionera su privedena, jer su osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja, procesa javne nabavke i položaja odgovornog lica u vezi sa izgradnjom fabrike.

“Zamolio bih građane da izvrše ozbiljan pritisak na donosioce odluka da zaposle mlade, školovane ljude. Mi imamo fakultete koji školuju ozbiljan kadar! Moramo pojačati kadar. Bez toga komunalna delatnost neće ništa uraditi i neće nam značiti ni pare ni krediti”, zaključio je dr Vladimir Pavićević, docent na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Prema oceni JKP “Vodovod i kanalizacija”, ova fabrika trenutno ne ispunjava nijedan od 34 tehničkih uslova kako bi konačno počela s radom. 

Građani se nadaju da neće dočekati punoletstvo ove priče, iako rešenje nije na vidiku.
Celokupna studija slučaja u kojoj je analiziran zrenjaninski problem je dostupna na sledećem link-u.

demokratizacija i učešće javnosti, polekol, pravo na vodu, zelene politike, žene za prirodu i životnu sredinu