Inicijativi Pravo na vodu uručeno priznanje “Zeleni list”

Priznanje “Zeleni list” uručeno je inicijativi Pravo na vodu za aktivnosti na zaštiti vodnih dobara u Srbiji. Svojim aktivnostima, Inicijativa Pravo na vodu značajno je doprinela očuvanju vodnih dobara ali i informisanju građana o stanju na terenu povodom aktuelnosti vezanih za teme voda, od prerade otpadnih voda preko vodosnadbevanja i kvaliteta vode za piće do izgradnje štetnih projekata na vodotokovima. 

Dodeljivanje priznanja “Zeleni list” je jedna od najznačajnijih i najstarijih ekoloških akcija u Srbiji i orgnizuje se već 38 godina na iniciajitivu Radio Beograda 2 i Pokreta gorana Vojvodine. Ovo priznanje dodeljuje se pojedincima i organizacijama za napore usmerene ka zaštiti i očuvanju životne sredine u Srbiji.

Uz “Zeleni list” dodeljuje se i “Crni list” koji se uručuje najvećim zagađivačima.

Pored inicijative pravo na vodu, ovogodišnji dobitnici priznanja “Zeleni list” su i organizacije “Stop kafileriji”, “Eko straža”, “ Podrinjski antikorupcijski tim”, “Eko- Pančevački rit”, “Udruženju Ekomar”, “Balkan Green Energy News”, emisiji “Marka Žvaka”, Dragani Arsić, Ramo(u) Tahirović i Nebojši Bati Joksiću. 

Priznanja Zeleni i Crni list akcije “Tražimo zagađivača godine i zaštitnike godine”, uručena su u Ekološkom centru “Radulovački” u Sremskim Karlovcima.

​U akciji su i ove godine, kao predlagači, učestvovali pojedinci, organizacije i institucije iz cele Srbije, kao i veliki novinarski žiri, sastavljen od novinara ekoloških rubrika medija širom zemlje.

demokratizacija i učešće javnosti, polekol, pravo na vodu, zelene politike, žene za prirodu i životnu sredinu