Najava koncerta Rundeka i Ekipe: Pevamo u glas, rekama za spas

Inicijativa Pravo na vodu u saradnji sa kampanjom Umetnici za reke Balkana na glavnom trgu u Kraljevu organizuju besplatan koncert Darka Rundeka i Ekipe 13.07.2021. godine od 21 čas.  Koncert pod nazivom „Pevamo u glas, rekama za spas!“ biće posvećen očuvanju predivnih reka u regionu Kraljeva, koje su ugrožene planiranom gradnjom čak 52 mini hidroelektrane, od kojih je 10 već izgrađeno.

O značaju Kraljevačkog kraja između Goča i Golije za zaštitu životne sredine i očuvanje prirode Balkana i Evrope govori formalni stepen zaštite, ali i posvećenost koju imaju lokalni ekološki aktivisti. Na njegovoj teritoriji se nalazi Specijalni rezervat prirode Goč – Gvozdac, Park prirode Golija i Rezervat biosfere Golija – Studenica, koji su zaštićeni upravo zbog vrednosti reka i potoka, šumskih sistema, biološke raznovrsnosti i pejzaža jedinstvene lepote.

 Ove predele naseljavaju stotine vrsta ptica i riba a dom su zaštićenim vrstama drveća i drugih biljnih i životinjskih vrsta. Samo Brezanska reka ima evidentiranih oko 110 izvora vode. Veliku vrednost imaju i vodotokovi koji nisu formalno zaštićeni, a koji čuvaju ekosistem čitavog kraja. Važnost se ne ogleda samo u prirodnim dobrima, već i značaju koje ove vode imaju za ljude koji žive pored njih, koji ih koriste za vodosnabdevanje, napajanje stoke i navodnjavanje njiva, ili za druge aktivnosti kao što su održivi turizam, planinarenje i odmor.

 Inicijativa Pravo na vodu zajedno sa lokalnim aktivistima, stručnjacima i umetnicima već više od godinu dana ukazuje na pogubnost gradnje mini hidroelektrana u ovako važnom području i poziva gradske vlasti da izbrišu iz Prostornog plana Grada Kraljeva lokacije za MHE. Otvoreni koncert Darka Rundeka i Ekipe deo je kampanje Spasimo plavo srce Evrope. Pozivamo sve stanovnike Kraljeva i okoline da nam se pridruže i da zajedno pevamo u glas rekama za spas!

demokratizacija i učešće javnosti, polekol, pravo na vodu, zelene politike, žene za prirodu i životnu sredinu