Pravo na vodu podnelo krivičnu prijavu zbog isušivanja reke Gokčanice

Inicijativa Pravo na vodu putem svoje organizacije Polekol podnela je krivičnu prijavu protiv d.o.o. „Studenicaelektro“ iz Kraljeva, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršilo krivična dela nepreduzimanje mera zaštite životne sredine i oštećenje životne sredine, koja su propisana članovima 261 i 264 Krivičnog zakonika.

Naime, nakon uvida u stanje na terenu, uvideli smo da je preduzeće, kao investitor male hidroelektrane (MHE) „Jelići“ na reci Gokčanici, propustilo odredbe iz Rešenja o izdavanju vodne dozvole, te je u vremenski sušnom periodu sva voda iz reke upotrebljena za proizvodnju električne energije, dok su korito ispod MHE i riblje staze ostavljeni da potpuno presuše.

Riblja staza, osim što je potpuno suva, bila je blokirana velikim količinama stenja i kamenja zbog čega je nemoguće da riba prolazi kroz nju. Napominjemo da je ovakvo stanje posledica nepoštovanja odredbi na koje se investitor obavezao pre izgradnje MHE. O tome svedoči činjenica da uzvodno od akumulacije i nizvodno od mašinske zgrade postoji značajna količina vode, da je protok normalan, te da suvo korito ispod MHE i riblja staza nisu uzrokovani sušnim vremenskim periodom, već isključivo nemarnošću investitora.

Takođe, nisko i srednje rastinje, kao i žbunje, koji ne predstavljaju vodeno bilje, uočeni su nizvodno od MHE „Jelići“ i pokazatelji su da navedena firma duže vreme nije poštovala mere zaštite životne sredine propisane rešenjem.

Krivična prijava protiv investitora podneta je Osnovnom javnom tužilaštvu u Kraljevu uz priložene fotografije sa terena, kao i uz Rešenje o izdavanju vodne dozvole, koje dokazuju da je došlo do kršenja propisa.

Ovo je samo još jedan dokaz koliku pretnju male hidroelektrane predstavljaju rečnom bogatstvu naše zemlje. Energetski doprinos malih hidroelektrana je neznatan, a šteta koju ostavljaju je neprocenjiva.

 U regionu Kraljeva, na kojoj se nalazi i navedena mini hidroelektrana planirana je izgradnja 52 MHE od kojih je deset završeno sa očigledno razornim posledicama. Na ovoj teritoriji se nalazi nalazi Specijalni rezervat prirode Goč – Gvozdac, Park prirode Golija i Rezervat biosfere Golija – Studenica, koji su zaštićeni upravo zbog vrednosti reka i potoka, šumskih sistema, biološke raznovrsnosti i pejzaža jedinstvene lepote.Ove predele naseljavaju stotine vrsta ptica i riba a dom su zaštićenim vrstama drveća i drugih biljnih i životinjskih vrsta.

demokratizacija i učešće javnosti, polekol, pravo na vodu, zelene politike, žene za prirodu i životnu sredinu