Najava: “Ispod površine – javno mnjenje o vodi i životnoj sredini”

Organizacija za političku ekologiju Polekol u ponedeljak, 08.11.2021. godine od 12 časova održaće konferenciju za štampu pod nazivom „Ispod površine: Javno mnjenje o vodi i životnoj sredini“ na kojoj će predstaviti rezultate istraživanja stavova stanovništva o navedenoj temi.

Na globalnim pregovorima o klimi u Glazgovu predstavljao nas je Predsednik Republike Srbije sa proklamovanom odlučnošću da se krene putem realizacije tzv. „zelene agende“ i porukom da „ako čovečanstvo izgubi bitku za životnu sredinu, neće ništa ostati za našu decu“. U Srbiji su ugrožavanje vodnih dobara i zagađenje životne sredine u poslednjih nekoliko godina postali jedna od najvažnijih pitanja koje brinu i mobilišu stanovništvo. Iscrpljujući mehanizme institucionalnog delovanja, širom žemlje niču inicijative i borbe, a ekološke organizacije se okreću građankama i građanima za podršku. Nakon dugog perioda nebrige i zanemarivanja, sa najvišeg političkog vrha stižu različite poruke – od relativizacije nivoa zagađenja, preko opravdanja zagađenosti posledicama ekonomskog rasta, do najava potpunog zaokreta ka zaštiti životne sredine kao prioritetu.

​Zanimalo nas je kako javnost zaista vidi ovu temu i zato smo uz podršku agencije ProPozitiv izradili istraživanje javnog mnjenja koje ćemo predstaviti na konferenciji.

Neka od pitanja na koje ćemo dati odgovor jesu:

➔ Kako građani/ke ocenjuju zagađenje životne sredine i vodnih dobara, koji su po njima najveći problemi a šta vide kao rešenja?
➔ Ko je po njima najodgovorniji za zagađenje a kome najviše veruju?
➔ Kako delaju a kako se informišu?

Na ova, i druga pitanja odgovore će dati govornici/ce:

● Iva Marković, Organizacija za političku ekologiju Polekol
● Vujo Ilić, Institut za filozofiju i društvenu teoriju
● Dina Đorđević, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije

Moderatorka: Žaklina Živković, Organizacija za političku ekologiju Polekol

demokratizacija i učešće javnosti, polekol, pravo na vodu, zelene politike, žene za prirodu i životnu sredinu