NAJAVA: Stručna tribina “Ispod površine voda Beograda: Ima li Beograd pravo na vodu?”

Inicijativa Pravo na vodu i organizacija za političku ekologiju Polekol organizuju stručnu diskusiju pod nazivom “Ispod površine voda Beograda: Ima li Beograd pravo na vodu?” 02. decembra 2021. godine u 13 časova u prostorijama UK Parobrod, ul. Kapetan Mišina 6a.

Protesti širom Srbije često poručuju da se bore za vodu, pa ipak, zaštita i upravljanje vodama slabo su zastupljeni u široj javnosti. O lošem stanju na vodotokovima ili u vodosnabdevanju saznajemo tek kada se dogodi neki akcident poguban po ljude ili drugi živi svet. Ukoliko ga imamo, vodovod smatramo civilizacijskom tekovinom i uzimamo zdravo za gotovo. Kada nam fale vodoprivredni projekti, kažemo da zahtevaju prevelika javna ulaganja i dugoročno planiranje, otežano u zarobljenim institucijama.

Uticaj na vode brojnih urbanističkih projekata na teritoriji Beograda poslednjih godina nedovoljno je objašnjen, te i kada se stanovništvu intuitivno probudi interesovanje ili otpor, manjka prostora za naučno utvrđenu argumentaciju stavovima. Građanke i građani skoro i da ne učestvuju u kreiranju javnih politika, a kada se izbore za priliku, demokratska participacija ograničena je manjkom informacija i nepoznavanjem zakonomernosti upravljanja vodama.

Zato pitamo najbolje stručnjake da nam pomognu da razumemo problematiku vodosnabdevanja:

●       Možemo li reći da stanovništvo Beograda ima pravo na pijaću vodu? Šta su glavne pretnje, neadekvatna urbanizacija, nepostojeća kanalizacija, klimatske promene?
●       Da li je Makiško vodoizvorište ugroženo sužavanjem zone sanitarne zaštite i gradnjom planirane trase metroa, a posebno i mogućeg naselja?
●       Da li postoji opravdanost projekta novog vodoizvorišta na Velikom ratnom ostrvu?
●       Mogu li Mladenovac, Lazarevac, Grocka i Sopot rešiti problem sa vodosnabdevanjem i kako?
●       Šta je garant bezbednosti i šta su indikatori da dobro upravljamo sistemom vodosnabdevanja? Ima li dobrih primera u Srbiji ili van nje koji bi se mogli primeniti na Beograd?

Govore:
 – Zoran Stevanović, profesor hidrogeologije na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu
 – Branislav Božović, inženjer hidrogeologije, nekadašnji Sekretar za zaštitu životne sredine Beograda
 – Sonja Pavlović, arhitekta i aktivistkinja

Uvod i moderacija:
– Iva Marković, inicijativa  Pravo na vodu

Diskusiju možete pratiti i online na našoj Facebook stranici. Diskusiju organizuje Polekol u okviru projekta “Ispod površine voda Beograda” i projekta Zeleni inkubator, koji sprovodi Beogradska otvorena škola, sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.

demokratizacija i učešće javnosti, polekol, pravo na vodu, zelene politike, žene za prirodu i životnu sredinu