Najava: “Preko vrednosti do bogatstva – Održivi turizam u Srbiji”

Organizacija za političku ekologiju Polekol uz podršku Evropske Zelene Fondacije, organizuje online panel diskusiju pod nazivom “Preko vrednosti do bogatstva – Održivi turizam u Srbiji” koja će se održati u četvrtak, 09.12.2021. u 18 časova na platformi Zoom. 

Prijave za ovu diskusiju su na sledećem linku.

Iako je turizam prepoznat kao privredna grana koja itekako utiče na razvoj ekonomije i otvaranje novih radnih mesta, iskustvo pokazuje da je njegov tradicionalni način razvitka i poslovanja poguban po životnu sredinu, a samim tim – i po sve nas. Poslovi koje masovni turizam danas generiše su uglavnom sezonski, dok većina prihoda odlazi malom broju velikih kompanija i hotelskih lanaca – što ne doprinosi razvoju lokalnih zajednica. Osim toga, porast kapaciteta vrši veliki pritisak na prirodna bogatstva i dovodi do različitih negativnih uticaja na prirodne specifičnosti podneblja. S druge strane, trendovi pokazuju da se turisti sve više opredeljuju za posetu očuvanim prirodnim područjima, u kojima mogu uživati u sportu i rekreaciji. Povrh toga, pandemija virusa Covid-19 znatno uticala na način na koji putujemo, a primetno je da se  ljudi, umesto masovnog, sve više opredeljuju za turizam manjih razmera, koji podrazumeva manje socijalne interakcije i uživanje u prirodi.

Šta je budućnost razvoja turizma?

Upravo smo kroz projekat “Pravičan i ugljenično neutralan turizam” zajedno sa 6 drugih organizacija iz Evrope (Austrija, Hrvatska, Severna Makedonija, Španija i Srbija) istraživali načine na koje se turizam, kao privredna grana, može transformisati ili/i izgraditi u održivu industriju  koja će, ne samo doprineti razvoju lokalne zajednice i ekonomiji, već i istovremeno očuvati prirodna bogatstva za neka buduća pokolenja.

Svedoci smo buđenja svesti o zelenim  pitanjima u čitavom svetu, ali i Srbiji i regionu. Građani bivaju sve više svesni sopstvene potrebe i želje da žive u zdravom i čistom okruženju. Zato se sve češće uključuju u procese donošenja odluka, zahtevajući osnovno: da se njihovo okruženje razvija na način koji će omogućiti njima, ali i budućim generacijama da uživaju u prirodnim bogatstvima.  

Srbija je zemlja koja obiluje prirodnim lepotama i ima ogroman turistički potencijal. O tome na koji način možemo bolje da ga iskoristimo za razvoj održivog turizma sa nama će razgovarati:

  • Milica Kočović, nezavisna istraživačica koja kroz svoju specifičnu prizmu razmatra potencijale za razvoj održivog turizma na Staroj Planini; 
  • Katarina Lević, istraživačica Polekola koja je izučavala banjski turizam u Srbiji;
  • ​Predrag Momčilović, istraživač Platforme za teoriju i praksu društvenih dobara Zajedničko, koji se bavio istraživanjem održive turističke ponude u glavnom gradu
  • Slavche Dechev, istraživač Sunrise iz Severne Makedonije koji će pričati o upravljanju zaštićenom prirodnom i kulturnom dobru u Ohridu.

Za sve ljubitelje putovanja, u četvrtak putujemo u neku lepšu i zeleniju budućnost Srbije. Dobrodošli!

Diskusiju “Preko vrednosti do bogatstva – Održivi turizam u Srbiji” organizuje Zelena evropska fondacija uz podršku Polekola, a uz finansijsku podršku Evropskog parlamenta i Green European Foundation.

demokratizacija i učešće javnosti, polekol, pravo na vodu, zelene politike, žene za prirodu i životnu sredinu