Ispod površine voda Beograda: Štitimo li zaštićeno?

Beograd je dom velikom broju zaštićenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Oni se nalaze na područjima koje su pod formalnom zaštitom poput Velikog ratnog ostrva i Velikog blata ali i na onim delovima teritorije koje su brojni međunarodni propisi prepoznali i time ih preporučili za formalnu zaštitu. Među njima su Beljarica, bara Reva, Forland uz levu obalu Dunava, Ovčanska ada. Ispod površine asfalta i otpada postoji čitav svet malih vodotokova Beograda koji su do pre samo par decenija bili živi ekosistemi.


Područja vlažnih staništa izvor su bogatog biodiverziteta koji garantuje stabilnost u prirodi i bezbednost u ljudskim naseljima. Ona su ugrožena urbanizacijom, neodgovornim i prekomernim korišćenjem, zagađenjem što iz industrije, što iz komunalnih otpadnih voda, kao i nepostojanjem formalne zaštite.


O lošem stanju vodnih dobara saznajemo tek kada se dogodi neki akcident poguban po ljude ili živi svet koji ih nastanjuje. Njihovo očuvanje i revitalizacija su dugoročni i skupi projekti, pa građani imaju veoma malo prostora za učešće u kreiranju javnih politika, a i kada im se pruži prilika, demokratska participacija se dovodi u pitanje zbog manjka informacija i neupućenosti u problematiku voda. Tako stvari stoje kada je u pitanju ljudi, ali zamislimo koliko je tek priroda ugrožena, koja bez nas nema glas!


Da bi približili ovu temu široj javnosti, organizacija Polekol i inicijativa Pravo na vodu će organizovati stručnu tribinu 31.01.2022. u 16 časova pod nazivom “Ispod površine voda Beograda: Štitimo li zaštićeno?” Prijavite se za ovu diskusiju na linku: https://bit.ly/vodebeograda


Naši govornici biće:

  • Voislav Vasić, dr bioloških nauka
  • prof. dr Gordana Subakov Simić, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Aleksa Vukićević, orintolog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Razgovor će moderirati Aleksandra Popović iz inicijative Pravo na vodu.

Beograd, voda, zaštićena područja, zaštita prirode

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *