Najava: Kraljevo za vodu, mural za slobodu

Tri meseca je prošlo od kada smo podneli inicijativu za moratorijum na male hidroelektrane na teritoriji Kraljeva, koju su uputile tri organizacije – Pravo na vodu, Sačuvajmo planinske reke Kraljeva i Spasimo Studenicu. Do danas iz uprave grada nismo dobili nikakav odgovor! Ovom inicijativom tražimo da se na dnevnom redu gradske skupštine nađe odluka o obustavi daljih izdavanja dozvola za MHE do donošenja novog prostornog plana u kojem bi se lokacije izbrisale i time sačuvale reke Kraljeva. Predsednik Republike je pred novu godinu usmeno obećao zaštitu dve reke na ovom području, ali mi znamo da bez konkretnih izmena tamo gde leže nadelžnosti – ni jedna nije zaštićena!

U nedelju u podne na keju pored Ibra otvaramo veliki kaskadni mural koji će oslikati umetnica Jana Danilović i koji je posvećen svim rekama Kraljeva sa porukom da se ove reke hitno sačuvaju. Tom prilikom posetiocima i prolaznicima podelićemo razglednice koje prikazuju lepote reka i strahote hidroelektrana. Pozvaćemo građanke i građane da pošalju ove razglednice gradskoj upravi i tako ih podsete da hitno stave na dnevni red i usvoje moratorijum na MHE.

Na događaju će se obratiti:

  • Jana Danilović, umetnica autorka murala
  • Žaklina Živković, inicijativa Pravo na vodu
  • Bojana Minović, Sačuvajmo planinske reke Kraljeva

Pokažite da vam je stalo i pridružite nam se u nedelju na Ibarskom keju!Prema važećem Katastru malih hidroelektrana Srbije, od ukupno 856, na teritoriji grada Kraljeva predviđena je izgradnja 52 mini-hidroelektrane, od kojih je deset već izgrađeno.


O značaju Kraljevačkog kraja između Goča i Golije za zaštitu životne sredine i očuvanje prirode Balkana i Evrope govori formalni stepen zaštite, ali i posvećenost koju imaju lokalni ekološki aktivisti. Na njegovoj teritoriji se nalazi specijalni rezervat prirode Goč – Gvozdac, park prirode Golija i rezervat biosfere Golija – Studenica, koji su zaštićeni upravo zbog vrednosti reka i potoka, šumskih sistema, biološke raznovrsnosti i pejzaža jedinstvene lepote. Ovi predeli su stanište stotine vrsta ptica i riba a dom su zaštićenim vrstama drveća i drugih biljnih i životinjskih vrsta. Samo Brezanska reka ima oko 110 evidentiranih izvorišta vode. Veliku vrednost imaju i vodotookvi koji nisu formlano zaštićeni i ona se ogleda ne samo u njihovoj važnosti za ekosistem već i značaju koje imaju za ljude koji žive pored njih i koji ove vode koriste za vodnosnadbevanje, napajanje stoke i navodnjavanje njiva ali i za planinarenje, odmor i održivi turizam.

O umetnici: Jana Danilović, rođena u Užicu 1989. godine. Osnovne i master studije zidnog slikarstva završila na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, a master rad odbranila 2013. godine. Doktorirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2018. godine odbranivši umetničko-istraživački projekat Grad i slika – značaj i funkcija slikarskih intervencija u javnom prostoru. Fokus interesovanja i delovanja je na odnosu slike i različitih aspekata konstrukta javnosti, kako kroz autorski umetnički rad, tako i kroz teorijsko istraživanje i kritičke tekstove u medijima. Radove do sada više puta samostalno izlagala u referentnim galerijama u zemlji i instranstvu. Autorka nekoliko desetina murala i intervencija u javnom prostoru u zemlji i regionu. Članica umetničkih kolektiva Street Smart Belgrade, NBO i saradnica portala Kontrapress.

Pravo na vodu je inicijativa koja se već tri godine zalaže za zaštitu vodnih dobara i pravo na pitku vodu svih stanovnika Srbije. Pored pomenute peticije, podneli smo dve krivične prijave zbog uništavanja prirode protiv investitora na području Kraljeva, organizovali koncerte, izložbe, tribine i performanse u cilju podizanja svesti o problemima koje izazivaju male hidroelektrane u regionu Kraljeva.Inicijativa

„Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“ nastala je spontano, kao reakcija na vapaj meštana planinskih sela podkopaoničke i ostalih regija i solidarni odgovor na pozitivne i odgovorne građanske aktivnosti drugih inicijativa, te buđenjem svesti građana o pogubnom uticaju izgrađenih malih hidroelektrana (MHE) derivacionog tipa, koji podrazumeva uvođenje kilometara planinskih reka u cevi.

Kraljevo, mhe, Reke, voda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *