SOLIDARNE i POBUNJENE! Marš za ženska prava, solidarnost i mir

Osmi mart je dan kada ustajemo zajedno i pridružujemo se naporima i pobedama hrabrih žena koje već 111 godina te borbe vode na ovim prostorima. Ipak, borba za ženska prava nije završena, i ove godine, solidarno ustajemo za žene koje žive u nepravdi, siromaštvu i nasilju. Zato pozivamo sve građanke i građane da nam se pridruže na protestnom maršu za ženska prava u utorak, 8. marta, u 16 časova, ispred Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

IMAMO MNOGO POVODA DA GOVORIMO, MARŠIRAMO I DA SE BUNIMO

Skrećemo pažnju na radna prava žena, na činjenicu da kao žene radimo na niže plaćenim pozicijama i pod nepovoljnijim uslovima, i da često strahujemo od gubitka posla. Ovo je posebno uočljivo kada se radi o samohranim majkama, Romkinjama, ženama s invaliditetom, ženama iz ruralnih područja, lezbejkama, trans ženama i ostalim diskriminisanim grupama. Dok pojedine države Evropske unije smanjuju radno vreme na 6 sati, fabrike u Srbiji su produžile radni dan na 10 ili 12 sati.

Ugrožavanje životne sredine je eskaliralo u korist profita a pod plaštom napretka i otvaranja novih radnih mesta. Legalizuje se otimanje zemlje, vode i vazduha. Žene širom Srbije su preuzele ogromnu odgovornost u borbi za zdravu životnu sredinu kroz organizaciju skupova i protesta.

Danas se na našem kontinentu vodi još jedan rat, koji vodi u još jednu izbegličku krizu i razaranje. Građanke i građani ovog regiona znaju ko u ratu plaća najveću cenu. Zato izražavamo solidarnost sa ženama i muškarcima Ukrajine, ali i Avganistana, Jemena, Sirije… Apelujemo da se za sve ove krize nađe mirno i održivo rešenje.

Nasilje prema ženama, a posebno seksualno uznemiravanje i ucenjivanje na poslu se i dalje nedovoljno prijavljuje i procesuira. Nasilje nad ženama u javnom prostoru eskalira, a nasilje u porodici ne jenjava. Žene nemaju ekonomsku nezavisnost niti podršku društva i institucija da se sa njim izbore.

Pandemija je teže je pogodila žene nego muškarce. Obaveze oko dece, starih i bolesnih, ponovo su postale (samo) ženska briga. Teret kućnog rada dramatično se povećao, a žene i muškarci ga ne dele ravnopravno.

Zbog svih navedenih razloga, pozivamo na osmomartovski marš.
SOLIDARNE I POBUNJENE!
ZA RADNA PRAVA! ZA MIR! PROTIV NASILJA!


Potpisnice saopštenja:

 1. Građanske inicijative
 2. Alternativni centar za devojke
 3. Ipak.Centar
 4. Udruženje žena Peščanik
 5. BeFem
 6. NVO ASTRA
 7. Centar za biopolitičku edukaciju
 8. Organizacija za političku ekologiju Polekol
 9. Inicijativa Pravo na vodu
 10. Politička platforma Solidarnost
 11. Fondacija za mlade Obrenovca
 12. Talas TIRV
 13. FemPlatz
 14. Ženska platforma za razvoj Srbije
 15. Centar za ženske studije
 16. Akademija ženskog liderstva
 17. Ženska platforma za razvoj Srbije
 18. NVO Atina
 19. Udruženje Fenomena
 20. Romski centar za žene i decu Daje
 21. Ženski centar Užice
 22. Radio emisija Zvučna etnografija
 23. Centar za podršku ženama
 24. UG Impuls
 25. Ženska solidarnost
 26. Pobunjene čitateljke
 27. Udruženje Krokodil
 28. Udruženje Centar za posebno sposobne
 29. Centar modernih veština
 30. Sekcija žena SSSS za grad Zrenjanin
 31. Sindikalna organizacija Zastava oružje
 32. Vege zajednica
 33. Rekonstrukcija Ženski fond
 34. Beograd Prajd
 35. Društveni centar Oktobar
  … i još preko 50 nezavisnih aktivistkinja