Međunarodni dan akcije za reke obeležen uličnim akcijama u Kraljevu

Brezanska,  Kolska, Savošnica, Grajićka, Brevina, Želebić, Dubočica, Sokolja i Gokčanica – su reke Kraljeva koje su devastirane izgradnjom malih hidroelektrana, a mnoge su potencijalno ugrožene. U prostornom planu ovog grada su i dalje ucrtane još 43 lokacije za MHE.

Inicijative Sačuvajmo planinske reke Kraljeva I Pravo na vodu danas su povodom 14. marta kao Međunarodnog dana akcija za reke organizovale potpisivanje svojevrsne peticije za zabranu izgradnje MHE na području Kraljeva. Stanovništvu je ponuđeno da napišu razglednice sa slikama kraljevačkih reka – onih očuvanih, ali i onih uništenih izgradnjom MHE – i da ih pošalju Skupštini grada Kraljeva.

Razglednice koje budu stigle Skupštini grada trebalo bi da kod gradskih vlasti podrže peticiju za moratorijum na izgradnju MHE na području Kraljeva. Ovu peticiju su još 10. novembra prošle godine predale inicijative: Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, Spasimo Studenicu i Pravo na vodu. Do sada nadležni nisu odreagovali.

Nakon ove akcije, građani su se okupili pored murala kod Atletskog stadiona na kome su aktivistkinje Bojana Minović i Aleksandra Kovačević predstavile Brezansku reku, jednu od pogođenih malim hidroelektranama.

Kraljevčani i Kraljevčanke su se rado odazvali pozivu da se na ovaj neuobičajen način obrate gradskim čelnicima, a u razgovoru sa aktivistkinjama su otkrili da ih onespokojava stanje na rekama Kraljeva, na Ribnici, Sokolji i njena 22 izvora u slivu, a najviše na Ibru  i Moravi. Zbog brana, kopanja šljunka, preuređenja korita zbog izgradnje autoputa i zbog velike količine smeća koje svakodnevno pluta rekama na očigled svih nas i dece kojima su istakli da žele da ostave čiste reke i izvore.

Međunarodni dan akcija za reke obeležava se od 1995. godine, na inicijativu istoimene organizacije koja se od 1985. bori za očuvanje biodiverziteta reka širom sveta.

mhe, Reke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *