“Solidarne žene – od pobune do promene” – održan treći sastanak Mreže žena za zaštitu prirode

U prelepoj prirodi sela Topli Do na Staroj planini, jednom od centara borbe za zaštitu planinskih reka, održan je treći sastanak mreže žena za zaštitu prirode. Sastanku je prisustvovalo 20 aktivistkinja, članica Mreže iz različitih krajeva Srbije: iz Arilja, Beograda, Kraljeva, Kragujevca, Kosovske Mitrovice, Nove Varoši, Novog Sada, sa Stare Planine i Smedereva. Pridružile su nam se i saborkinje iz Sarajeva, sa kojima smo govorile o važnosti regionalne podrške jer ekološki problemi i borbe ne poznaju granice.


Tokom tri dana članice su organizovale raznolik program, koji je bio delom orijentisan na planiranje daljeg rada mreže, a delom na razmenu znanja. Razgovarale smo o tome šta želimo i koja vrsta podrške je neophodna da Mreža pruži saborkinjama, ko su buduće članice a ko saveznice i saveznici i kako vidimo budućnost Mreže ali i ekološkog aktivizma u Srbiji.

Zaključi ovog dela sastanka su sledeći:

  • Članstvo mreže je individualno i sastojaće se od žena koje su pre svega aktivne u oblasti zaštite životne sredine i prirode
  • Aktivnosti koje nas okupljaju su: umrežavanje i jači uticaj na društvene promene, razmena i učenje od žena iz raznolikih zajednica, pružanje podrške i razvoj solidarnosti među aktivistkinjama

Na sastanku je usaglašena misija Mreže žena za prirodu koja glasi: “Mi gradimo solidarnost i jačamo ženski glas u očuvanju prirode za odgovorno i pravedno upravljanje prirodnim dobrima”

U okviru edukativnog programa razgovrale smo o ekološkoj politici Srbije kao i o mogućnostima lokalnih zelenih saveta, kao jednog od oblika participacije građana u donošenju odluka o ekološkim pitanjima. Posebna pažnja je pružena tzv. SLAPP tužbama – posebne vrste pravnog mehanizma za targetiranje i zastrašivanje aktivista i aktivistkinja, koji je sve češći i u ekološkom aktivizmu u Srbiji. Zaključeno je da će ovakve i druge vrste pritisaka biti sve češće, i da moramo na njih pravovremeno i solidarno reagovati.


U radu su nam se pridružile i hrabre aktiviskinje sa Stare Planine – žene iz sela Temska i Topli Do koje su nama podelile svoje iskustvo i žensku perspektivu borbe protiv izgradnje mini hidroelektrana na ovoj planini. Posebno im se zahvaljujemo na tome, kao i domaćinima koji su nas ugostili u Toplom Dolu.


Naročit osvrt tokom sastanka napravljen je na istoriju i značaj Međunarodnog dana žena. Prisutne članice su pozvale žene i muškarce da se pridruže Maršu žena kroz kratak video. Marš žena pod sloganom “Solidarne i pobunjene” održan je u Beogradu, uz prisustvo i podršku naših članica a imale smo i predstavnicu među govornicama. Iva Marković, iz inicijative Pravo na vodu i članica Mreže, otvorila je Marš i govorila je o važnosti saradnje i solidarnosti različitih inicijativa, kao i važnosti politike brige i zalaganja za održivi razvoj. Poziv članica možete videti ovde, a govor na Maršu poslušati ovde.


U narednom periodu, članice će se posvetiti daljem razvoju Mreže kroz različite aktivnosti na terenu kao i redovnu razmenu informacija o ekološkim borbama i radu žena u njima.
Mreža žena za zaštitu prirode osnovana je u jesen 2020. godine, kako bi aktivistkinje podržale jedna drugu u nastojanjima za bolji položaj unutar ekološkog pokreta, ali i radi unapređenja samog pokreta kao i zaštite životne sredine u Republici Srbiji. Članice su žene koje se bave zaštitom prirode i životne sredine i na različitim frontovima su uključene u borbe za zaštitu reka, vode, vazduha, šume, biodiverziteta i drugo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *