Naša voda mora biti zdrava! #DanVoda2022

Dan akcije: Pridružite se, organizujte se, javite nam se!

Svetski dan voda je svake godine povod da slavimo vodu koja nam daje život i zdravlje, ali i upozorimo u kakvom su stanju i pod kakvim pretnjama naše vode. 

Mnoge inicijative širom zemlje bore se za pravo na vodu i zaštitu ovog vrednog javnog dobra, a upravo ovaj dan je dobra prilika da se solidarno povežemo kako bismo pokazali da nam je stalo, da se jače čuje glas da NAŠA VODA MORA BITI ZDRAVA!

Još jedan Svetski dan voda u Srbiji dočekujemo sa milion stanovnika koji nemaju pristup čistoj pijaćoj vodi. Voda je prirodno bogatstvo, javno dobro i ljudsko pravo što znači da svaki stanovnik planete ima pravo na čistu pijaću vodu dostupnu na neprofitnoj osnovi. Nažalost, stanovništvo celog Banata i mnogih mesta južnije ne zna kako izgleda život sa pijaćom vodom, a Zrenjanin ove godine “slavi” i punoletstvo zabrane vode sa česme za korišćenje. Od ukupnog broja kontrolisanih površinskih voda za vodosnabdevanje, samo 38.7% ispunjava sve kriterijume higijenske ispravnosti.

Skoro polovina stanovništva Srbije nije priključena na kanalizaciju, a tri miliona stanovnika Srbije mora da koristi septičke jame. Samo 16% stanovništva je pokriveno nekom vrstom tretmana otpadnih voda. Kao rešenje za ovaj problem, nudi se projekat Čista Srbija koji predviđa velike investicije u postrojenja za preradu otpadnih voda – što je za građane lov u mutnom. Ne znamo o kakvim se ugovorima i tehnologijama radi, hoće li zaista biti pomaka ka 21. veku, samo znamo da će se Srbija zadužiti za narednih nekoliko decenija. Želimo da budemo informisani i učestvujemo u svim odlukama koje se tiču naše vode!

U svetu se ove godine posebno ističe značaj podzemnih voda. U Srbiji nam podzemne vode obezbeđuju čak 75% vode za piće. Najznačajnija ležišta malomineralizovanih podzemnih voda su područje Mačve, dolina Save do ušća u Dunav, Kučajsko-beljanički masiv i dolina Velike Morave. Sva ova područja su na meti zagađenja, negde rudarstvom, negde mini hidroelektranama, a skoro sva otpadnim vodama. Podzemne vode su skriveno blago, iako su daleko od očiju – ne smemo dozvoliti da nam budu i daleko od srca. 

Na ovaj dan posebno želimo da upozorimo na ugrožavanje vodnih dobara talasom rudarskih istražnih radnji širom Srbije, koje se slabo ili nikako kontrolišu i već ugrožavaju posebno podzemne vode, na šta je upozorio i SANU u svom poslednjem izveštaju. Više desetina rudnika koji se planira predlogom Prostornog plana, bespovratno bi ugrozio ogromne količine podzemnih voda, pored onih površinskih kao što su reke i jezera, i time uništio dobro koje treba čuvati za generacije koje dolaze. 

Pozivamo sve lokalne organizacije i inicijative koje se bave zaštitom i dostupnošću vode, da nam se jave i stave svoje mesto na mapu akcije! 

Do sada potvrđene akcije:

Beograd –  inicijativa Pravo na vodu sa sabornim organizacijama obeležiće Svetski dan voda na Trgu Republike od 14 do 18 časova akcijom slanja razglednica nadležnima, kao podsetnik na goruće i narastajuće probleme s vodom.

Vrnjačka Banja – neformalna inicijativa Odbranimo vode Vrnjačke banje zbog problema sa preteranom eksploatacijom lekovite vode i presušivanja izvora organizovaće uličnu akciju kod Vrapca u 14:30 časova

Zaječar – neformalna inicijativa zabrinuta zbog gradnje MHE, nelegalnog odlaganja otpada i drugih ekoloških problema koji ugrožavaju reku Timok organizovaće lokalnu akciju

Temerin – ekološka inicijativa Temerin organizovaće uličnu akciju kako bi podsetila na činjenicu da ova opština nema ispravnu pijaću vodu

Nova Varoš – lokalna ekološka inicijativa organizovaće potpisivanje i slanje razglednica ispred zgrade opštine zbog zdravstveno neispravne pijaće vode u ovoj opštini

Kraljevo –  Inicijativa Sačuvajmo planinske reke Kraljeva organizovaće na obali Ibra radionicu sa učenicima o značaju reka

Zrenjanin Građanski preokret organizovaće uličnu akciju da još jednom podseti na činjenicu da ovaj grad 18 godina nema čistu pijaću vodu

Kragujevac – Udruženje Ekomar održaće radionicu sa decom kako bi ih edukovali o značaju voda i njihovom očuvanju

Leskovac – lokalna organizacija Leskovačka akcija  će ukazati na problem prečišćavanja otpadnih voda u ovom gradu

Požega – Lokalno udruženje Forca organizovaće uličnu akciju podele razglednica i informisanja građana o problemima vodosnabdevanja i otpadnim vodama 

Arilje Ekološko udruženje Rzav će sprovesti akciju informisanja građana o pogubnim posledicama po prirodu i zdravlje ljudi do kojih bi došlo eventualnim završetkom radova na izgradnji HE Svračkovo. Takođe će permanentno upućivati građane u probleme sa geološkom strukturom zemljišta na području gradnje, koji se skrivaju od javnosti, a prisutni su još od 2015. NEĆEMO VELIKE BRANE NA RZAVU!

SEOS – Savez ekoloških organizacija Srbije poslaće video poruku javnosti o značaju voda u krajevima koji su ugroženi rudarenjem.

Beograd – organizacija Extinction Rebellion Srbija u 12:30 časova kod Ministarstva zdravlja i dela Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu napraviće štand koji se zove “Limun bez nade”, gde će prolaznicima i zaposlenima u ministarstvima “služiti” vodu iz Zrenjanina i deliti letke.

Uskoro nove lokacije!

#DanVoda2022

#našavodamorabitizdrava

mhe, pijaća voda, voda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *