Građani Srbije poslali poruku institucijama: „Naša voda mora biti zdrava!“

U petnaest akcija u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Temerinu, Zrenjaninu, Ćićevcu, Novoj Varoši, Vrnjačkoj Banji, Zaječaru, Požegi i Arilju na poziv inicijative Pravo na vodu obeležen je još jedan Svetski dan voda pod sloganom „Naša voda mora biti zdrava“. Uličnim akcijama, edukativnim radionicama u školama i vrtićima, performansima i video porukama lokalne ekološke organizacije slavile su vodu, ali i skrenule pažnju na nagomilane probleme u oblasti zaštite voda i pozvale institucije da reaguju.

Nažalost, za slavlje je bilo malo razloga, što je istaknuto na konferenciji za štampu organizovanoj na Trgu Republike u Beogradu. „Voda nam daje život i važno je da je čuvamo. U Srbiji su vode ugrožene zagađenjem, i dalje se planinske rečice uništavaju mini hidroelektranama kao što je slučaj u Trgovištu i Kraljevu, a milion stanovnika Srbije nema pijaću vodu. Na sve to, privatizovan je najvažniji naučni institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ zbog čega je reagovao i Savet za borbu protiv korupcije. “Zato smo se okupili danas – da kažemo da nismo zaboravili i da ćemo se boriti“ rekla je Iva Marković iz inicijative Pravo na vodu.

Profesor hidrogeologije Zoran Stevanović objasnio je zašto je posebno važno da čuvamo podzemne vode, koje u Srbiji daju čak tri četvrtine pijaće vode. „Vode moramo štititi od zagađivanja i obezbediti da buduće generacije imaju i dovoljne količine i kvalitet vode. Podzemne vode su najkvalitetnije koje imamo, ali su jako osetljive – kada se jednom zagade, potrebno je dugo vremena i napora da se oporave“, naglasio je Stevanović.

„Pravo na vodu je pravo na dostojanstvo svakog živog bića, ne samo čoveka“ naveo je hidrogeolog Branislav Božović i upozorio da je problem zagađenja voda najveći ekološki problem današnjice za koje institucije u Sribji nemaju dovoljno dobar odgovor. On je iskoristio ovu priliku da ponovo apeluje na nadležne da zaustave planiranu gradnju na Makiškom polju i sačuvaju ovo beogradsko vodoizvorište.

Posebna pažnja ovogodišnjeg Svetskog dana voda data je problemu masovnog razvoja rudarstva u Srbiji koje može nepovratno uništiti neke od regiona koji su bogati podzemnim vodama najvećeg kvaliteta. Glumica i aktivistkinja inicijative Marš sa Drine Bojana Novaković pozvala je da svi građani podrže inicijativu za zabranu rudarenja litijuma i bora i tako sačuvaju dolinu Jadra i druge krajeve Srbije koje su ugroženi.

U ostalim gradovima i opštinama u Srbiji lokalne ekološke organizacije zajedno sa građanima apelovali su da se svim stanovnicima obezbedi čista pijaća voda, da se prekine za isušivanjem izvora lekovite vode preteranom eksploatacijom, da se reši problem otpadnih voda, ali i da se građani uključe u procese donošenja odluka, urbanističkih i drugih planova.

pijaća voda, voda