Tribina “Ima li Nova Varoš pravo na vodu?”

Inicijative Pravo na vodu i Studenac pozivaju vas na tribinu “Ima li Nova Varoš pravo na vodu?” koja se održava u biblioteci “Jovan Tomić” u Novoj Varoši u ponedeljak 16. maja od 18h.

Čista voda je osnova za zdrav život svih živih bića. Ipak skoro svaka sedma osoba na planeti nema pristup vodi, a procene su da bi se do 2025. godine dve trećine svetske populacije moglo suočiti sa nedostatkom vode. U Srbiji više od milion stanovnika nema pristup čistoj, sanitarno ispravnoj vodi za piće. Naše vode su ugrožene zagađenjem, preteranom eksploatacijom i privatizacijom vodnih dobara, što je pokazalo i najnovije istraživanje inicijative Pravo na vodu koje će biti predstavljeno na tribini.

Svi ovi problemi prisutni su i u Novoj Varoši. Lakomica, Crno vrelo, Gačevo vrelo, Šaponjića vrelo su najznačajnija vodoizvorišta sa kojih se novovaroška opština snabdeva vodom za piće. Usled masovne ilegalne gradnje na obalama, divljim deponijama, spornim zonama sanitarne zaštite, pomešanim nadležnostima i neodgovornom odnosu prema prirodi Zlatara, ugrožena su i pomenuta vodoizvorišta. Pored toga, Nova Varoš se suočava sa problemom neispravne vode sa javnih česmi  koje nisu pod redovnom kontrolom, a uočena je i nedovoljna briga u njihovom održavanju. Kakvo je trenutno stanje vode i vodoizvorišta, šta im je najveća pretnja i šta lokalna zajednica može da preduzme u njihovom očuvanju teme su o kojima će biti reči na tribini a govoriće:

–          Marko Ćirović, Studenac

–          Aida Paljevac, Studenac

–          Žaklina Živković, Pravo na vodu

Panel diskusiju će moderirati Iva Marković iz Prava na vodu.

Ovo je odlična prilika da upoznate ove dve inicijative i saznate više o stanju naših voda i mogućim pravcima za rešenje. Ulaz je slobodan, pridružite nam se!

voda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *