Festival ženskog prijateljstva u Tutinu: Žene u životnoj sredini su jedna drugoj prvi oslonac, ali i podrška u oslobađanju kroz aktivizam

Mreža žena za prirodu tokom maja gostovala je u Tutinu na Festivalu ženskog prijateljstva u organizaciji Impuls Tutin. Na panelu posvećenom aktivizmu i podršci žena u zaštiti životnoj sredini govorile su naše članice Ivana Pantelić, Milica Lukić, Bojana Minović i Žaklina Živković, a panel je moderirala Nataša Gligorijević. U okviru panela prikazan je i film autorke Gordane Simonović Veljković pod nazivom „Borba za reke – ženski ugao“.

„Aktivizam u borbi za reke je učinio da se povežem sa sjajnim ženama, da podelim svoja iskustva iz drugih borbi ali me je i lično dosta promenio. U saradnji sa saborkinjama napravile smo velike pomake – mapirale ugrožene reke, istražile slučajeve i podnele prvu krivičnu prijavu za uništavanje prirode mini hidroelektranama.“ navela je aktivistkinja inicijative Sačuvajmo planinske reke Kraljeva Bojana Minović.

Borba protiv eksploatacije rude litijuma i bora je jedna od onih koja je inspirisala otpor širom Srbije. Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) bio je u prvim redovima, jer ga čine inicijative koje se nalaze na lokacijama predviđenim za istraživanja ali i rudnike. „Kada je borba upala u krizu, žene u SEOS ali i mnoge druge organizovale su se i podržale nas da istrajemo. Napravile smo protest na kojem su govorile samo one i solidarno se zahvalile svim ženama koje su doprinele.“ Istakla je Ivana Pantelić inače aktivistkinja Eko brigada Jagodina.

Milica Lukić, stručnjakinja u oblasti prostornog planiranja govorila je o nepostojanju učešća javnosti kada se govori o ovoj oblasti i svojoj ličnoj borbi koja ju je povezala i sa zaštitom životne sredine, ali i drugim saborkinjama. „Loše prostorno planiranje, ili nepostojanje istog, kao i isključivanje građanki i građana, dovodi do velikih problema u vezi sa zaštitom životne sredine. Na javnim raspravama često dođe do užarene rasprave i borbe, koju najčešće vode upravo žene. Profesorke i one koje su direktno ugrožene određenim projektima zajedno rame uz rame brane javni interes i životnu sredinu“ kazala je Lukić.

Ulogu žena u narastajućem ekološkom pokretu u Srbiji ali i razloge za osnivanje Mreže žena za prirodu pojasnila je aktivistkinja inicijative Pravo na vodu Žaklina Živković. „Mi smo te koje podnosimo veliki teret zagađenja i rasprodaje prirodnih dobara, ali smo i one koje su u prvim redovima borbe. Žene istražuju dokumenta, organizuju događaje, fotografišu, pišu primedbe, tužbe, . Nebrojeno puta su one bile te koje su prevazilazile sitne podele i vraćale temu u fokus. Zato je ova mreža od ogromne važnosti – da osvestimo šta sve radimo, ali i da se međusobno podržimo. Biti u društvu ovih žena oslobađa i daje nadu u bolje sutra.“ rekla je Živković.

Nakon izlaganja, usledila je polučasovna diskusija sa više od 70 učesnica Festivala ženskog prijateljstva, a dobile smo mnoge ideje za dalje delovanje. Zahvalne smo sjajnim aktivistkinjama iz Impuls Tutin na pozivu i velikoj časti da budemo deo ovog sjajnog događaja. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *