Pravedna i ekološka alternativa masovnom turizmu – studijska poseta Polekola Makedoniji

Udruženje Sunrise iz Makedonije tokom poslednje nedelje maja 2022. godine organizovalo je u saradnji sa Evropskom Zelenom fondacijom (Green European Foundation) studijsku turu za istraživače, stručnjake, predstavnike organizacija koje su deo projekta Fair and Carbon Free Toursim. Akademija za zelenu budućnost – FREDA iz Austrije, Institut za političku ekologiju – IPE iz Hrvatske i Organizacija za političku ekologiju – Polekol iz Srbije, zajedno sa Balkanskim udruženjem za alternativni turizam – Balkan i Sunrise iz Makedonije tokom tri dana upoznavali su se sa praktičnim primerima na polju održivog turizma, što podrazumeva prakse kao što su očuvanje i zaštita lokalnih karakteristika i minimiziranje društvenih i ekoloških posledica. 

Putovanje je obuhvatilo posetu lokalitetima značajnog kulturnog, istorijskog i prirodnog nasleđa i turističke ponude Ohrida i Ohridskog jezera, Nacionalnog parka Mavrovo i Demir kapije. U selima Janče, Kuratica i Dihovo, imali smo priliku da se uverimo u održive prakse, jedinstvenost ponude i veliko gostoprimstvo, te da isti predstavljaju odlične primere za održivi razvoj turizma. Ove prakse su omogućile opstanak i revitalizaciju navedenih sela, značajno su unapredlile kvalitet života stanovništa. Jednaku vrednost ovi primeri imaju i jer su zasnovani na očuvanju prirodnih, ekoloških, estetskih, kulturno – istorijskih i predeonih kvaliteta i vrednosti. To je sušta suprotnost masovnom turizmu koji nema ovakvih obzira i koji dogoročno gledano uništava sve ono što privlači posetioce čak i u predelima koji samo očito samo formalno uživaju zaštitu.  

Domaćini u Makedoniji su dokazali da je održivi turizam moguć. On uključuje lokalne aktere: poljoprivrednike, stočare i ugostiteljsko-turističke radnike. Dokaz kvaliteta i afirmisanosti ovakve koncepcije razvoja turizma jeste velika posećenost od strane pretežno inostranih gostiju, koji osim posete kulturno – istorijski značajnim lokalitetima i prirodnim atrakcijama, na ovaj način, upoznaju živu kulturu i tradiciju naroda kraja koji obilaze, njegov način života, gastronomiju, arhitekturu itd. 

Posetom ovim lokacijama razmenjena su iskustva i znanja, ali i identifikovani neki od problema. Za razvoj lokalnog turizma od velike važnosti je koncept difuznih odnosno raštrkanih hotela, koji koriste postojeće kuće i druge objekte u seoskim zajednicama, koji se povezuju i stvaraju jedinstvenu turističku ponudu. Dok u jednom delu regiona npr. Hrvatskoj postoji i razvija se koncept difuznih hotela, u Makedoniji de facto postoje, ali prepreke razvoju predstavlja neprepoznavanje od srane zakonodavca. Slično je i u Srbiji uprkos tome što nas od rešenja deli potpis nadležnog ministarstva na izmenama Pravilnika o standardima za kategorizaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj kojim bi se normirali i pravni poredak uveli difuzni hoteli. 

Obilazak je završen posetom Muzeju u Demir Kapiji. Priroda bila izuzetno nesebična podarivši ovom kraju izvanredno područje za uzgoj vinove loze, pa se na širem okolnom terenu nalaze vinarije s dugom tradicijom koje proizvode vina vrhunskog kvaliteta, pa je deo zbirke ovog muzeja posvećen upravo istoriji vinarstva i vina, a drugi deo zbirke se sastoji od arheološke zbirke koja svedoči o kontinuitetu života od praistorije do danas.

održivi turizam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *