Foto album: Golija i MHE

Kako bismo iz prve ruke dokumentovali lepote Golije i destrukciju uzrokovanu MHE, organizovali smo fotografsku ekspediciju na jednu od većih i slabije naseljenih planina u Srbiji. Uprkos velikom nevremenu praćenom pljuskovima i grmljavinom, Tijana Jevtić i Predrag Ilić, naši fotografi, vredno su radili. Veliko nam je zadovoljstvo što možemo da vam predstavimo njihove fotografije.

Tek par kilometara iznad Magliča, reka Dubočica se uliva u Ibar, slivajući se sa Čemerna. Danas je uništena gradnjom MHE. U razgovoru s meštanima smo saznali da na ovoj maloj, ali za život ovog kraja značajnoj reci, više nema pastrmke, krkuša ni rakova, a da za vreme prolećnih pljuskova plavi nizvodno od brane, odnosi priručne mostove, podriva puteve i ni kriva ni dužna nanosi štetu lokalnom življu, uglavnom starim ljudima koji nisu u stanju da lako saniraju krajnje posledice neosnovane gradnje na njoj.

Studenica, kultna reka, prolazi ovim tokom vekovima, plaha i zelena, hladna kako joj ime govori, sa stabilnim vodostajem i leti. Svojim kanjonom razgraničava planine Goliju i Čemerno, na čijim su se obroncima ugnezdile kuće studeničkih zaselaka i manastir Studenica, kulturno dobro od velikog značaja.

Sa obronaka Golije teče Izubra i kod Devića se uliva u Studenicu. Nekadašnje stanište zubrova po kojima je dobila ime, sliva se kaskadno preko pet vodopada u stoletnoj šumi. Izubra je pod zaštitom I stepena i želimo i da tako ostane.

Brevina teče sa visoravni Rudno kroz Park prirode „Golija“ i samo par kilometara od manastira Studenica se uliva u istoimenu reku. Kvalitet vode na ovoj reci je prve klase, a gradnja mini hidroelektrane na njoj zapretila je i populaciji potočne pastrmke, rakova i celokupnoj biosferi, kao i izvorima u njenoj blizini. Gradeći mini hidro-elktranu, investitor je razrovao postojeće puteve, izmenio konfiguraciju zemljišta na mestu gde se Brevina kroz šumu jasika probijala do svog ušća u reku Studenicu u zaseoku Nikoljača, a par kilometara uzvodno stoji betonsko ruglo vodozahvata koje reku neprirodno preseca i svedoči samo o pohlepi.

mhe, Reke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *