Najava: NaVodno pravo – tribina i predstavljanje istraživanja u Zrenjaninu

Inicijativa Pravo na vodu Vas poziva na tribinu i predstavljanje istraživanja NaVodno pravo u Zrenjaninu u utorak, 26. jula u kongresnoj sali hotela “Vojvodina” s početkom u 19 časova.

Želja nam je da sa predstavnicima lokalne samouprave, lokalnim aktivistima, medijima i stručnjacima razgovaramo o problemu vodosnabdevanja u Zrenjaninu, iskustvima osamnaestogodišnje borbe za vodu, kao i o trenutnoj situaciji sa fabrikom vode i potpisivanjem ugovora o gradnji postrojenja za preradu vode. Pored toga, predstavićemo neke delove istraživanja “Navodno pravo” o vodi i vodnim dobrima.

Da bi doprineli poznavanju nagomilanih problema koji su u srži krize vodnih dobara ali i rešavanju istih, istraživali smo šta znači integralno upravljanje vodnim dobrima i zašto je važno da se primeni u Srbiji, sagledali smo perspektivu javnog zdravlja, i osvetili perspektivu vode kao međunarodnog prava iz korpusa ljudskih prava.

Alarm za uzbunu se odavno oglasio – po zvaničnim podacima, danas u Srbiji oko milion ljudi nema pristup čistoj pijaćoj vodi. Pravo na vodu je 2010. godine rezolucijom Generalne skupštine UN prepoznato kao univerzalno ljudsko pravo. Srbija je potpisnica mnogih konvencija, protokola i drugih međunarodnih akata koji direktno i posredno štite univerzalno ljudsko pravo na vodu. Uprkos svemu tome, mnogi gradovi i sela, uključujući i Zrenjanin i dalje nemaju čistu pijaću vodu.

O iskustvu borbi za vodu i istraživanju govoriće:

– Predstavnik/ca gradske uprave Zrenjanina

– Dragana Popović, Građanski preokret

– Miroslava Pudar, novinarka Danasa

– dr Aleksandar Stevanović, Institut za socijalnu medicinu, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

– Iva Marković, inicijativa Pravo na vodu.

Moderira: Aleksa Petković, inicijativa Pravo na vodu

pijaća voda, Zrenjanin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *