Najava: Reke se brane lepotom – besplatan koncert Andreje, Rundeka i Ekipe „Ftičeki“ za Južnu Moravu

Gde? Kula Todora od Stalaća

Kad? 09. 10. 2022. od 19 časova

Tradicionalnim notama pod bajkovitom kulom Todora od Stalaća pozivamo: Zaštititmo Mojsinjske planine i Stalaćku klisuru Južne Morave

Inicijativa Pravo na vodu uz podršku regionalnog saveza, Odbranimo r(ij)eke Balkana i kampanje Spasimo plavo srce Evrope poklanja besplatni koncert Andreje, Rundeka i Ekipe “Ftičeki” kao podršku inicijativi za očuvanje reka i prirode ovog kraja! 

Šta čuvamo? S juga na sever, od Makrešana do Đunisa, pitome brežuljke s voćnjacima i vinogradima, smenjuju hrastovi šumarci koji se na Mojsinjskoj planini zgušnjavaju u visoku, zrelu šumu. Južna Morava u fantastičnim krivinama hita svojoj sestri što teče sa zapada da bi ujedinjene kod Stalaća, kao najveća reka, tekle kroz Srbiju sve do Dunava. Plavim vezom, ona je duboko utkana u svest, kulturu, istoriju i dušu lokalnog stanovništva.

I građani i stručna javnost su saglasni da je ovo područje vredno zaštiti. Zavod za zaštitu prirode Srbije je 2013. vrednovao kao posebno interesantan i vredan sa aspekta prirodne i kulturne baštine kada je i predložio da bude zaštićen kao predeo izuzetnih odlika, zbog prepoznatljivosti, značajnih prirodnih, biološko – ekoloških,  estetskih i kulturno – istorijskih vrednosti. Predelu Mojsinjskih planina i Stalaćke klisure tek predstoji „otkrivanje“ od strane naučnika i zaljubljenika u prirodu. Zato smo od donosilaca odluka tražili da fomalno zaštite prirodna bogatstva i očuvaju ovaj predeo. Naša pesma će još jednom proneti ovu važnu poruku. 

A šta ćemo čuti? Andreja, Rundek i Ftičeki sa projektom pesama MURA MURA dolaze da u čast reka Srbije i Bosne i Hercegovine, sa nama podele čudesnost međimurskog melosa združenog sa slobodnom improvizacijom sa hrabrim ljudima koji se bore za slobodu svojih reka u znak bratstva i podrške. 

Darko Rundek za ovu priliku poručuje: “Raznovrsnost prirodnog života koji buja oko rijeka uvjet je i ljudskog opstanka, njegovog smisla i svrhe u složenoj međuzavisnosti svega živog. Sretan sam sto uz mene na bas gitari, ovaj put dolaze, izvrsna  pjevacica Andreja Kurelec Košavić, nas Igor Pavlica svira trubu, Viktor Slamnig kontrabas, te stari prijatelj, vrsni Srđan Gulić, bubnjar iz originalne postave Haustora. Vidimo se na Bistrici, Bjelavama, Drini, Moravi i planinskim rijekama Kraljeva, neka teku slobodne!”

Pridružite nam se da zajedno odbranimo lepotu reka lepotom pesme!

mhe, Reke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *