O stanju voda, litijumu i štetnim projektima u Srbiji danas se čulo u Ujedinjenim Nacijama

Voda ne sme da bude žrtva razvoja – glavna je poruka današnjeg govora direktorke Organizacije za političku ekologiju i aktivistkinje inicijative Pravo na vodu Ive Marković u okviru “Social Forum 2022 – Water for Human Rights and Sustainable Development”, koji se održao 3. i 4. novembra u sedištu Ujedinjenih Nacija u Ženevi.

Marković je u svom obraćanju istakla da je nedopustivo da u vremenu u kojem živimo i još važnije u onom koje dolazi, imamo konflikt između energetske tranzicije i očuvanja vodnih dobara na primeru malih hidroelektrana i eksploatacije litijuma. Ona je takođe pomenula privatizaciju i urbanizaciju područja od značaja za vodosnabdevanje i odbranu od poplava u eri klimatskih promena, što možemo videti na primeru Šodroša, Reve i mnogim drugim širom regiona.

Svi smo svedoci suša koje pogađaju naš region poslednih godina. Zato je u govoru naglašen problem slabih ili nepostojećih politika i budžeta za adaptaciju na posledice klimatskih promena na vode, što je globalni problem.

Na kraju, Marković se posebno dotakla kriminalizacije aktivista koji su posvećeni rešavanju gore navedenih problema i naglasila potrebu da se sistemski zaštite.

Pravo na vodu je intervenisalo na poziv Evropskog pokreta za vode i specijalnog izvestioca UN za ljudsko pravo na vodu i vodosnabdevanje Pedra Arohe. Ovaj forum bio je prilika da se različite inicijative i stručnjaci obrate UN pred svetski UN Water forum koji će se 2023. održati u Njujorku, i nadamo se da će poruke inicijative Pravo na vodu i drugih ekoloških aktivista iz Srbije imati uticaja na sve institucije.

demokratizacija i učešće javnosti, polekol, pravo na vodu, Reke, voda, zelene politike