Inicijativi Pravo na vodu priznanje “Heroji građanskog aktivizma”

Inicijativa “Pravo na vodu” nagrađena je priznanjem “Heroji građanskog aktivizma”, koju dodeljuju “Građanske inicijative” i “Novi optimizam” povodom Svetskog dana ljudskih prava. Uručenje priznanja je 10. decembra 2022. godine u Zrenjaninu.

“Nijedan napor niti zalaganje ne bi dali rezultat da nisu zajednički i solidarni, pa osećamo da i ovo priznanje delimo sa svim ekološkim pojedincima, inicijativama i organizacijama sa kojima smo sarađivali u prethodnih nekoliko godina. Kada smo ruku pod ruku u borbi, želimo da budemo zajedno i kada nas nagrađuju!”, rekla je Žaklina Živković iz Inicijative Pravo na vodu i pozvala sve građane i građanke da im se pridružite na licu mesta.


Događaj “Građanskih inicijativa” i “Novog optimizma” povodom Svetskog dana ljudskih održaće se 10. decembar 2022. u  Hotel Vojvodina, Trg Slobode 3, Zrenjanin od 17 časova. Nakon događaja biće organizovano druženje u Lion pub , gde nastupaju „Vlada Divljan tribute band“ zajedno sa Zdenkom Kolarom.


“Zrenjanin je grad koji je ove godine proslavio tragičnih 18. godina bez čiste pijaće vode. Zbog “fabrike žednih” je 2018. godine izmenjen Zakon o komunalnim delatnostima i time otvorena vrata za privatizaciju vodosnabdevanja širom Srbije. Iako smo puni nade u naš aktivistički žar, strepimo i da bi mnoga druga mesta širom Srbije uskoro mogla da dele sudbinu Zrenjaninki i Zrenjaninaca.”, rekla je Iva Marković iz inicijative Pravo na vodu, i dodala: “Simbolika ove lokacije je više nego jasna: svako, baš svako, zaslužuje čistu i zdravu pijaću vodu i sa njom se ne smemo igrati!”.

Konferenciju za medije “Građanskih inicijativa” i “Novog optimizma” povodom obeležavanja Svetskog dana ljudskih prava i dodele priznanja Inicijativi Pravo na vodu možete pogledati OVDE.

mhe, pijaća voda, pravo na vodu, Reke, voda