Inicijativi Pravo na vodu uručeno priznanje „Heroji građanskog aktivizma 2022“

Na Svetski dan ljudskih prava, Inicijativi Pravo na vodu uručeno je priznanje Heroji građanskog aktivizma za posvećen rad na zaštiti životne sredine i ljudskih prava 2022. godine u Srbiji.

Godišnje priznanje zajednički su dodelile organizacije Građanske inicijative i Novi optimizam 10. decembra, simbolično u Zrenjaninu, gradu koji nema pijaću vodu više od 18 godina. Specijalna svečanost uručenja plakete održana je sutradan u Novom Sadu, tokom koncerta Darka Rundeka, poznate regionalne muzičke zvezde i angažovanog umetnika. Ovo je ujedno bila prilika koju su Rundek i predstavnice Inicijative, zajedno iskoristili da pošalju poruku podrške i solidarnosti sa lokalnim aktivistima sa Šodroša.

Pravo na vodu je jedna od najistaknutijih inicijativa civilnog društva koja se aktivno bavi zaštitom vodnih dobara i dostupnosti bezbedne vode u Srbiji. Danas je Inicijativa Pravo na vodu platforma, pod pokroviteljstvom Organizacije za političku ekologiju – Polekol, koja vodi, povezuje i podržava borbu za vodne resurse i srodna ekološka pitanja kako u zemlji, tako i u regionu. Članovi Inicijative su motivatori, savetodavci, prisutni na terenu, uvek tu da pruže podršku različitim građanskim inicijativama i organizacijama. Polekol i Inicijativa Pravo na vodu su osnivači Mreže žene za prirodu, regionalnog saveza za zaštitu reka „Odbranimo reke Balkana“ i članica Evropskog pokreta za vodu.

U Zrenjaninu je predstavnicama Inicijative, Ivi Markovic i Žaklini Živkovic, od strane Rodoljuba Šabića, advokata i bivšeg poverenika za informacije od javnog značaja, uručena karikatura priznatog umetnika, Dušana Petričića. Šabić je u svom obrazloženju rekao da se priznanje dodeljuje Inicijativi koja već duže vremena pokazuje da okuplja ljude iskreno posvećene velikom i vrednom cilju kakav je zdrava životna sredina, ljude sa verom u to da je taj cilj ostvariv i otporne na pritiske i napade vlasti interesnih lobija.

“Borimo se za pravo na vodu, koje priznaju Ujedinjene nacije, ali ne i Srbija, već ga svaki dan brutalno krši“, rekla je Iva Marković. Ona je podsetila javnost da je samo u Zrenjaninu voda iz česme zatrovana arsenom najmanje poslednjih osamnaest godina, da su otpadne vode u Srbiji u velikoj meri neregulisane, a da pravo na vodu obuhvata pravo da reke budu čiste i teku slobodno. Žaklina Živkovic se u ime Inicijative zahvalila na dodeli ovog važnog priznanja, ujedno upućujući i zahvalnost svim pojedincima i pokretima sa kojima solidarno učestvuju u borbi za životnu sredinu i prirodu u Srbiji i regionu.

Prisutnima je dodeljen poziv za izvorni štab Prava na vodu, odnosno da zajedno budu izvorište ekološke i društvene promene. Predstavnice Inicijative su istakle da je pred nama još mnogo borbe za ostvarenje ljudskog prava na zdravu životnu sredinu u Srbiji i rečima „Tek smo počeli!” ohrabrile sve da dok se to pravo ne ostvari nema odustajanja.

demokratizacija i učešće javnosti, mhe, pijaća voda, polekol, pravo na vodu, Reke, voda, zelene politike, žene za prirodu i životnu sredinu