Zahtevamo hitnu reakciju institucija povodom ugrožavanja Rupske reke

Polekol i Inicijativa Pravo na vodu podneli su u utorak, 20. decembra, niz podnesaka sa dokumentima i dokazima u cilju očuvanje Rupske reke.

Meštani sela Dadince, članovi udruženja Rupska reka i Bitka za Vlasinu, već deveti dan danonoćno stražare na nekoliko lokacija kako bi sprečili radove na izgradnji MHE Besko. U pitanju je treća mini hidroelektrana na Rupskoj reci iz koje se pijaćom vodom snabdeva 15.000 ljudi.

Obratili smo se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvu zaštite životne sredine, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Zaštitniku građana Republike Srbije i svim nadležnim inspekcijama.

Zahtevamo poništenje građevinske dozvole za MHE Besko; pokretanje inspekcijskog nadzora od strane upravne, građevinske i inspekcije zaštite životne sredine; zabrana daljeg uništavanja prirode, zabrana daljih radova i pokretanje odgovarajućih postupaka za privredni prestup; pokretanje ispitnog postupka i utvrđenje postojanja nepravilnosti i nezakonitosti u radu organa opštinske uprave; pokretanje krivičnih, disciplinskih i prekršajnih postupaka protiv odgovornih lica.

Zahtevamo hitnu reakciju institucija, sprečavanje gaženja zakona i daljeg uništavanja Rupske reke, prirode i života ljudi!


Analizu dešavanja u Dadincima pročiteajte u tekstu “U Dadincima straže, odgovornima krivične prijave, institucijama zahtevi za poništenje građevinske dozvole” objavljenom na portalu “Mašina”.


Dadince, EED, mhe, polekol, pravo na vodu, Reke, Rupska reka, Vlasina, voda