Čaša vode sa ZOOMEROM

Organizacija za političku ekologiju Polekol i inicijativa Pravo na vodu su u saradnji sa portalom ZOOMER kroz niz tekstova i podkasta zumirali neke od najvećih problema u vezi sa vodom u Srbiji i regionu. Ako vas ko gura reke u cevi, sipa toksične materije u vodu i privatizuje vodoizvorišta onda ste na pravom mestu.


Male hidroelektrane: ima li alternative?

Male hidroelektrane – u poslednjih nekoliko godina najpopularniji način dobijanja energije iz vodenih izvora. U isto vreme, popularan način za investitore da zarade i razlog mnogih protesta koji se događaju širom sveta, a nama najbitnije – u regionu. Dok je rasprostranjeno mišljenje da one ne zagađuju, te su skoro pa idealan mehanizam za dobijanje električne energije, ono na šta ekološki aktivisti upozoravaju jesu, ipak, negativne posledice mHE. One, iako navodno samo sprovode vodu kroz cevi i vraćaju je u vodotok, upravo tim činom ubijaju živi svet. Protiv toga su se pobunile brojne grupe građana, koje su se okupljale kako bi odbranile lokalne reke i neke od njih su i uspele u svojim ciljevima. Za to vreme, stručnjaci smišljaju rešenja za ovaj ekološki problem.


Iva Marković: Ekologija i kapitalizam su u potpunom konfliktu

Šta znači biti heroj građanskog aktivizma i da li postoji ekološka borba u okviru kapitalizma? O svimo ovim temama u okviru podkasta „Zoom na reke” razgovarali smo sa aktivistkinjom inicijative Pravo na vodu Ivom Marković.


Priča sa Survivor kampa u Šodrošu: PETAR HOLIK – Patriotizam nije mahanje zastavom, već skupljanje đubreta za sobom

Dok Srbija čeka novu sezonu rijalitija Survivor, Novosađani ga već imaju. Naime, ekološki aktivisti već mesecima kampuju u Survivor kampu Šodroš, gde svojim telima sprečavaju investitore da vrše nelegalnu seču drveća i ugrožavaju stanište brojnih ugroženih vrsta. Krajnji cilj jeste – sprečavanje gradnje Novog Sada na vodi. O tome ta se dešava u Novom Sadu govorio aktivista Petar Holik.


Nina Pantović – Spasimo Komarnicu (CG)

Kako se konzervirana priroda iz vremena ledenog doba uništava zarad profita, jer Crnoj Gori dodatna struja nije potrebna. O tome kako se podigla Crna Gora u odbranu reke Komarnice govori aktivistkinja Nina Pantović.


Sara Tuševljak i Sunčica Kovačević – Kasindolska reka (BiH)

Sara i Sunčica su aktivistkinje za reke koje pokušavaju zastrašiti tužbama samo zato što su javno na izložbi pokazale kako je Kasindolska reka izgledala pre dolaska investitora. To ih, naravno, nije pokolebalo – a borba za reku ne staje!


Erna Paljevac – Studenac, Nova Varoš

Znate li šta je to zlatiborizacija, kako se prenosi i na Zlatar i kako je moguće da u 21. veku građani ovog kraja ne znaju sa koje česme smeju da popiju vodu! Za Zoomer govori aktivistkinja Erna Paljevac.

polekol, pravo na vodu