Umesto male hidroelektrane na Ratajskoj reci zaštićeno područje

Karoševska reka, Jasikovac, Duboki potok i Boljansko-pustinjske reke zajedno čine Ratajsku reku. Ceo ovaj sliv, na predlog građana i organizacija okupljenih oko inicijative „Zaštitimo reke Prijepolja“, biće predmet istraživanja i valorizacije radi stavljanja pod zaštitu, obavestili su u svojim odgovorima Ministarstvo zaštite životne sredine i Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Ove informacije dolaze u trenutku kada se lomi sudbina Ratajske reke, na kojoj je planirana izgradnja MHE „Velika Ploča“ u delu pod nazivom Karoševska reka. Protiv izgradnje MHE i zaštite Ratajske reke, peticiju je potpisalo više od 800 meštana i 16 udruženja građana Prijepolja i okoline.

Polekol i inicijativa “Pravo na vodu” podneli su podnesak Ministarstvu rudarstva i energetike, u kojem su detaljno navedeni razlozi kojima se osporava zahtev investitora za produženje energetske dozvole. Ministarstvo je donelo Rešenje kojim je odbacilo zahtev PD „PowerIT“ iz Subotice za produženje roka važenja energetske dozvole za MHE „Velika Ploča“ na Karoševskoj reci.

„Odluka Ministarstva o odbacivanju zahteva investitora bila je jedino moguće ispravno rešenje s obzirom na to koliko je dokumentacija bila neuredna. Prijepolje je izuzetno bogato prirodnim dobrima, odlikuje ga kvalitetna životna sredina i to je značajan razvojni potencijal i činilac životnog standarda koji bi bio nepovratno uništen masovnom izgradnjom MHE“, kaže Strahinja Macić, pravnik Polekola.

MHE „Velika Ploča“ nije usamljen slučaj u opštini Prijepolje. Prostorni plan ove opštine predviđa 41 lokaciju za izgradnju malih hidroelektrana. Imajući u vidu njihov poguban uticaj na prirodu i ljude, inicijativa „Zaštitimo reke Prijepolja“, kojoj podršku daju i organizacije Libergraf iz Užica, Studenac iz Nove Varoši, Polekol i inicijativa „Pravo na vodu“, zahtevaju od opštine Prijepolje da donese odluku o zabrani MHE na svojoj teritoriji, po ugledu na brojne opštine koje su donele ovakvu zabranu i iz svojih Planova razvoja i Prostornih planova izbrisale lokacije namenjene izgradnji MHE.

mhe, polekol, pravo na vodu, Reke, voda