Zlato zavija Homolje u crno

Članice Mreže žena za zaštitu prirode i životne sredine su u subotu, 12. avgusta, posetile Crni Vrh na Homoljskim planinama gde se udruženja sa istoka Srbije bore protiv bušotina i devastirajućeg rudarenja. Kanadska kompanija Dundee je od aprila ove godine do sada napravila skoro 40 istražnih bušotina i posledice po prirodu Homolja su već u ovoj fazi katastrofalne.

Slavica Mošić, članica inicijative Čuvari Homolja, koja se obratila Mreži žena za zaštitu prirode i životne sredine za podršku, tvrdi da im je istražna bušotina zagadila kaptažu pijaće vode teškim metalima i fizički je urušila. U pitanju je kaptaža iz koje se pijaćom vodom preko 80 godina snabdevalo njihovo domaćinstvo, a iz koje je bila sprovedena i česma koja se koristila kao javna.

Rudarska istraživanja koja se sprovode radi otvaranja rudnika zlata ugrožavaju i ljude i prirodu. Lokacije istražnih bušotina i budući rudnik nalazi se u neposrednoj blizini međunarodno značajnih područja za prirodu, poput budućih NATURA 2000 područja (Veliki krš i Stol, Homolje i Kučaj – Beljanica).

U subotu se na Crnom Vrhu pojavila i portparolka Dundeeja za Srbiju kako bi razgovarala sa okupljenim aktivistima. Iako je razgovora bilo do konkretnih odgovora i informacija se nije došlo, a umesto toga zainteresovani su upućivani na info centar u Žagubici.

Ono što je najviše interesovalo meštane i aktiviste je zagađenje koje se golim okom vidi u kaptaži, izvori i česme koje su mnogim meštanima presušile, Mlava koja tokom velikih kiša ima sivo zamućenje koje nije uobičajeno. Na sve to portparolka Dundeeja je ostala nema i bez konkretnih odgovora.

Mreža žena za prirodu smatra da je nedopustivo razvijati niti rudarska istraživanja a kamoli planirati rudnike na području koje je od ogromne važnosti za očuvanje biodiverziteta. Takođe, apelujemo na institucije da istraže ovaj slučaj i zaštite meštane od neodgovornih kompanija koje ugrožavaju ljudsko pravo na vodu. Pozivamo sve da podrže ljude na Homolju u svojoj borbi za pravo na život i za prirodu.

Fotografije: Sofija Stefanović

Mreža žena za zaštitu prirode i životne sredine podržana ne u okviru EKO-SISTEM programa koji realizuju Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska.