Panel “Kad žene glasno zašume”

Otvoreni razgovor u Novom Sadu o odbrani šuma u Srbiji

Mreža žena za prirodu i zaštitu životne sredine u petak, 20. oktobra od 18 časova u Novom Sadu (Bar Crni ovan, ul. Ilije Ognjanovića 2) organizuje panel o odbrani šuma u Srbiji pod nazivom “Kad žene glasno zašume”.

Ovom otvorenim razgovorom Mreža žena za prirodu i zaštitu životne sredine želi da ukaže na vrednost i značaj šuma, ali i neophodnost njihove zaštite kako u zaštićenim područjima prirode, tako i u ostalim područjima Vojvodine i drugim delovima Srbije u kojima se šume masovno krče i nestaju.  Takođe želimo da podržimo žene koje se svakodnevno borbe za šume. Njihov glas budi lokalne zajednoce, budi institucije i donosioce odluka, ali i poziva na zajedništvo u zagovaranju boljih sistemskih rešenja koja bi štitila šume.

Novi Sad je grad koji je početkom 2023. godine proglašen za “Evropski grad šuma”, a samo dan nakon toga počela je seča drveća na Šodrošu – iako je Rešenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode ona izričito zabranjena. Sudbinu Šodroške šume dele mnoge šume i šumska područja kojima se gazduje nesavesno i vrlo često protivzakonito.

Kako je Fruška gora postala simbol otpora uništavanju šuma u Srbiji, o borbi za Polojsku šumu u Bačkoj Palanci, o odbrani šuma u Bavaništu i koliki je bio značaj borbe za Šodrošku šumu razgovaraćemo sa saborkinjama i aktivistkinjama koje su svojim delovanjem ukazale na značajnu ulogu ženske borbe za očuvanje šuma i prirodnih dobara.

Na panelu će govoriti:

– Sanja Kondić, Polojska šuma, organizacija Akvila

– Maja Vasić, Šodroška šuma, Bravo

– Dragana Arsić, Odbranimo šume Fruške gore

– Sonja Belić, Odbranimo šume Fruške gore

– Tatjana Obradović, Šuma u Bavaništu, Udruženje Stari Hrast

Moderatorka: Nataša Gligorijević, Mreža žena za prirodu i zaštitu životne sredine

Panel se organizuje u okviru petog sastanka Mreže žena za zaštitu životne sredine i prirode koji će se simbolično održati na Fruškoj Gori od 20-22. oktobra 2022. i okupiće saborkinje i aktivistkinje koje se širom Srbije svakodnevno bore za očuvanje prirode, za čist vazduh, vodu i zemlju.

Ova aktivnost je deo projekta „UmreŽene” podržanog kroz EKO-SISTEM program podrška reformama u životnoj sredini, koji sprovodeMladi istraživači Srbije (MIS), a podržava Švedske.