Evropski pokret za vodu osuđuje opsadu Gaze i apeluje na poštovanje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava

Evropski pokret za vodu (EWM) oštro osuđuje tekuću opsadu od strane izraelske vlade kao  i uskraćivanje vode i drugih osnovnih potrepština građanima Gaze. Pozivamo sve uključene aktere da u svojim postupcima ispolje poštovanje ljudskih prava i međunarodnih pravnih normi. 

U oblasti Gaze ljudi su već dugo izloženi zastrašujućim opterećenjima, kroz ograničavanje pristupa bezbednoj i čistoj vodi za piće, sanitarno-higijenskim objektima i adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti. Ovi uslovi su ne samo nehumani već predstavljaju i kršenje osnovnih ljudskih prava. Već ionako zastrašujuće posledice 16 godina duge opsade Gaze rapidno se pogoršavaju od ponedeljka 9. oktobra 2023. godine kada je Izrael presekao dotok osnovnih resursa, uključujući čistu vodu i medicinsku opremu kroz pojačavanje vazdušnih napada tokom nedelje. Sada kada je iscrpljeno gorivo neophodno za funkcionisanje minimalne vodovodne infrastrukture, Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) upozorava na neposrednu ugoženost dva miliona ljudi.

Evropski pokret za vodu izražava svoju odlučnu predanost principima pravde, ravnopravnosti kao i i poštovanju ljudskih prava. Uvereni smo da svaki pojedinac, bez obzira na poreklo, zaslužuje pristup bezbednoj pitkoj vodi kao bazičnoj životnoj potrebi. Opsada Gaze pogoršava ionako nestabilne uslove snabdevanja Palestinaca vodom. Od potpisivanja sporazuma u Oslu iz 1995. godine, Izrael je ubrzano konsolidovao svoje upravljanje nad rezervama vode u regionu. Sada kontroliše 87% palestinskih vodnih resursa i uspostavio je režim „vodnog aparthejda“ u okvirima koga je Palestincima nedostupno raspolaganje i pristup vodnim resursima i uslugama uz korišćenje daleko ispod minimalnih standarda kakve je definisala Svetska zdravstvena organizacija.

Posebno zastrašujuća je situacija u Gazi, gde čak 97% vode nije pogodno za piće. Prema međunarodnim posmatračima za ljudska prava nestabilno i nebezbedno snabdevanje vodom od strane Izraela već godinama lagano truje stanovnike. Višedecenijski udari od strane izraelskih vazdušnih napada na vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, koja je bila meta i tokom sadašnje opsade, doveli su  do prekomernog ekstrahovanja kao i zagađivanja podzemnih voda. Uskraćivanje Palestincima u Gazi vode za piće, kuvanje, higijenu i poljoprivredu ozbiljno je ugrozilo javno zdravlje, uključujući tu i porast nivoa smrtnosti novorođenčadi i majki i širenje bolesti koje se prenose vodom.

Međunarodnim pravom, uključujući Ženevsku konvenciju, predviđaju se i obaveze svih strana uključenih u sukobe da osiguraju bezbednost civila i zaštite njihov pristup osnovnim potrebama. Pozivamo izraelsku vladu i sve stranke u regionu da se pridržavaju ovih zakonskih obaveza i daju prednost blagostanju civilnog stanovništva u oblasti Gaze.

Evropski pokret za vodu nadalje apeluje na međunarodnu zajednicu, uključujući tu i Ujedinjene nacije i njene države članice, da preduzmu neodložne i usklađene akcije kako bi se ublažile patnje naroda Gaze. Pozivamo na obustavu opsade, uspostavljanje pristupa čistoj vodi i omogućavanje humanitarne pomoći u zastrašujućim životnim uslovima u regionu.

U duhu solidarnosti stajemo uz organizacije i zagovornike neumorno angažovanim na razrešavanju vodne i humanitarne krize u oblasti Gaze. Nastavićemo da dižemo glas zalažući se za prava i dobrobit palestinskog naroda.

Evropski pokret za vodu naglašava svoju posvećenost principima pravde, ljudskih prava i pristupa čistoj vodi za sve. Pridružujemo se onima koji poštuju iste vrednosti i dele naše težnje ka pravednijem i ravnopravnijem svetu.