Lepotice i zveri Kraljeva u Dorćol platzu

Inicijativa Pravo na vodu od utorka, 21. novembra do četvrtka 23. novembra 2023. organizuje izložbu fotografija u Dorćol platzu u Beogradu, pod nazivom “Lepotice i zveri”, posvećenu planinskim rekama Kraljeva koje su ugrožene izgradnjom malih hidroelektrana.


OTVARANJE IZLOŽBE UTORAK, 21. NOVEMBAR U 19 ČASOVA


Kraljevo je grad koji je smešten u bajkovitom predelu planinskih masiva Goča i Golije. Ove dve planinske lepotice su svetu i čoveku podarile brojne izvore, potoke i reke, zahvaljujući kojima buja bogata priroda ovog kraja. Njegov značaj je prepoznat i stavljen pod zaštitu u okviru Specijalnog rezervat prirode “Goč – Gvozdac”, Parka prirode “Golija” i Rezervata biosfere “Golija – Studenica”.

Bajka o srećnom suživotu prirode i ljudi prestaje tamo gde počinju vodozahvati na kojem se reke guraju u cevi “zveri” – malih hidroelektrana, kroz koje teku nekoliko kilometara do mašinskih zgrada. Kada reke ponovo ugledaju svetlo dana u njima odavno nema života. Zastrašujući podatak je da je na teritoriji Kraljeva planirano čak 52 male hidroelektrane, od čega je 10 izgrađenih pokazalo sav svoj razarajući uticaj.

Inicijativa Pravo na vodu se godinama, zajedno sa lokalnim organizacijama, inicijativama i pojedincima, bori protiv ove tragične priče. Od Skupštine grada Kraljeva zahtevamo da donese moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana, čiji je doprinos elektro-energetskom sistemu beznačajan, a šteta koju proizvode nenadoknadiva. 

U Dorćol platzu će biti prikazane fotografije autora Tijane Jevtić i Predraga Ilića, koji su obišli kraljevački kraj i dokumentovali svu lepotu njegovih reka i tragediju oličenu u izgrađenim malim hidroelektranama.

Izložbom donosimo fotografije reka Kraljeva ali poruka je mnogo šira – jednako nam je stalo da se očuvaju reke Trgovišta, Prijepolja, Vlasotinca i mnogih drugih mesta koje žive na rekama i od njih, i čija je priroda dragocena za očuvanje.

Pored izložbe, očekuje vas i projekcija filma “Reka čeka spas od čoveka”, autora Ivana Bjelića, a poeziju i prozu posvećenu rekama čitaće Gala Šalipur Đorđević i Fedor Đorović. 

Dobro došli ste da zajedno ispišemo priču borbe za opstanak planinskih reka Kraljeva, jer ova borba i reke zaslužuju srećan kraj!

mhe, pravo na vodu, Reke