Na stolu kraljevavačkih odbornika inicijativa za spas reke i manastira StudenicaNa stolu kraljevavačkih odbornika

Inicijativa Pravo na vodu, zajedno sa dve lokalne inicijative, Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, je danas, 20 maja 2024. ponovo uputila inicijativu odbornicima Skupštine grada Kraljeva za usvajanje moratorijuma na gradnju malih hidroelektrana. Dok reci Studenici preti izgradnja nove male hidroelektrane, koja bi uništila prirodno ali i kulturno nasleđe manastira Studenica, ova inicijativa duže od dve godine skuplja prašinu u fijokama gradonačelnika i gradske uprave.

“Nakon dve godine došli smo na isto mesto da podsetimo odbornice i odbornike novog saziva Skupštine grada Kraljeva na inicijativu za uvođenje moratorijuma na pogubne projekte izgradnje malih hidroelektrana na planinskim rekama Kraljeva. Ovo je velika i važna odluka za budućnost zaštite prirode ne samo u Kraljevu već u čitavoj zemlji. Ukoliko se dozvoli dalja gradnja malih hidroelektrana, kakva se između ostalog planira i na reci Studenici, tik uz Rezervat biosfere “Golija-Studenica”, koji predstavlja svetsku prirodnu i kulturnu baštinu, to bi bio poraz ne samo za Kraljevo, već za Srbiju i sve koji cene vrednosti prirode”, rekla je Žaklina Živković, iz inicijative Pravo na vodu. 

Podsećamo da je nakon protesta meštana naselja Ušće u demebru 2021. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obećao meštanima da mogu mirno da spavaju i da će reka Studenica biti sačuvana, a da se MHE neće graditi.

“U slučaju reke Studenice i projekta izgradnje male hidroelektrane, za koje smo od predsednika dobili obećanje da će biti obustavljen, papirološki projekat ubrzano napreduje. Osećamo se nasamareno i pušteno niz vodu. Ako se nastavi dalje sa aktivnostima koje dovode do izgradnje MHE, to će biti veliki zulum prema narodu ovog kraja, našoj prirodi i istoriji. Apelujem na odbornike i odbornice da usvoje moratorijum i omogući našem kraju da žubori, da živi”, rekao je Goran Nikolić iz inicijative Sačuvajmo Studenicu.

Inicijativa Pravo na vodu zajedno sa odbornicima Lokalnog fronta iz Kraljeva obišla je ovog vikenda i neke od kraljevačkih reka na kojima su već izgrađene MHE i zatekla je katastrofalnu situaciju po vodu i prirodu. “Ovi prizori su nas samo još više učvrstili u nameri da se izborimo da se ostale reke sačuvaju, usvajanje moratorijuma je prvi korak na tom putu”, zaključila je Živković