Radionica “Prirodi budžet, a ne buket”

12–14.07.2024. Zlatar

Mreža žena za prirodu i zaštitu životne sredine vas poziva na radionicu “Prirodi budžet a ne buket” koja će se održati od 12. do 14. jula 2024. godine na planini Zlatar. U tri dana radionice učićemo i razmenjivati znanja o finansiranju zaštite prirode i rodnom budžetiranju, ali i upoznati se sa prirodnim vrednostima Zlatara i specijalnog rezervata Uvac i radom lokalnih aktivistkinja.

Priroda i njena raznolikost imaju ogromnu vrednost po sebi, ali su i preduslov opstanka ljudske zajednice, osnov za ekološki održiv razvoj društva i blagostanje. Sa druge strane, živimo vreme investitorskog urbanizma i betonzacije, masovnog turizma, konzumerizma, nedostatka znanja o zaštiti životne sredine ali i komercijalizacije i eksploatacije prirode.  

Odgovor na ove štetne procese je obrazovanje i aktivna zaštita prirodnih vrednosti kroz postojanje zaštićenih područja prirode. Odgovornim pristupom svaka država definiše prirodno, društveno i kulturno blago koje potom u sistemu integrisane instutucionalne zaštite stiče i održivost postojanja. A održivost se postiže prvenstveno stabilnim izvorima finansiranja i ekosistemskim korišćenjem, što sve uvećava prirodne vrednosti područja pod zaštitom.

O čemu ćemo učiti i razgovarati na radionici? Zbog narastajućeg problema klimatskih promena i lošeg stanja evropskog biodiverziteta Evropska Unija je donela ambiciozan paket mera za obnovu prirode, a šta se dešava u Srbiji? Želimo da saznamo da li institucije na nacionalnom i lokalnom dovoljno ulažu u zaštitu prirode? Da li model upravljanja zaštićenim područjima podstiče održivo upravljanje u cilju zaštite prirodnih vrednosti ili je smer suprotan? Da li su upravljači motivisani da tragaju za održivim izvorima i mehanizmima finansiranja u skladu sa načelima zaštite prirode? Deo odgovora na ova pitanja će nam dati rezultati istraživanja koje je sproveo istraživački tim iz EC “Stanište” i pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”. Tragaćemo za rodnom perspektivom budžeta za zaštitu prirode i životne sredine i zapitaćemo se u šta bi žene uložile kada bi bile u prilici da investiraju u zaštitu prirode. Na seminaru će biti predstavljen i budžetski model finansiranja zaštite prirode koji objedinjuje ljudske, tehničke i finansijske kapacitete u temelj bez kojeg nema efikasnog i održivog upravljanja zaštitom prirode.

Gde? Seminar će se održati na prelepoj planini Zlatar, koja je dom Specijalnom rezervatu prirode Uvac. Zlatar je najsunčanija planina naše zemlje nepreglednih šuma i pašnjaka, planina bilja i mirisa bora i dom je ženama koje kreiraju nove načine suživota u svojoj zajednici kroz negu o prirodi. Ugostiće nas lokalno udruženje Studenac, hrabre žene Zlatara koje osluškivanjem i odbranom potreba svoje zajednice, stvaraju održive odnose unutar svog okruženja i prirode koja je izvor hrane, odmora, kreativnosti i opstanka.

Kako se prijaviti? Učešće je otvoreno za sve žene (aktivistkinje, stručnjaci, zaposlene u institucijama) koje su angažovane na nacionalnom ili lokalnom nivou u oblasti zaštite prirode i životne sredine, a koje žele da nauče više o finansiranju i rodnom aspektu zaštite prirode, ali i podele svoje znanje i perspektivu. Zbog ograničenog broja učesnica na ovom seminaru, neophodno je da pored prijave napišete kratko motivaciono pismo (maksimalno 500 reči) o vašem angažovanju i motivaciji da učestvujete u ovoj radionici. Nastojaćemo da obezbedimo teritorijalnu zastupljenost učesnica. Samo 15 prijavljenih imaće priliku da učestvuje na seminaru ali ćemo nastojati da sve prijavljene informišemo o ishodima i daljem radu na ovoj temi.Za sva dodatna pitanja budite slobodni da nas kontaktirate na [email protected] 

Ove aktivnosti su deo EKO-SISTEM programa koji realizuju Mladi Istraživači Srbije, a podržava Švedska.