Zatrovana voda u Padinskoj skeli

Grad Beograd odbija da reši problem

Tropski dani su postali pravi pakao za stanovnike naselja Padinska skela u Beogradu. U delu godine kada živa u termometru prelazi 40 stepeni celzijusa iz njihovih slavina teče zatrovana voda, što je potvrdio i Gradski zavod za javno zdravlje. Sumnja se da je voda zatrovana usled lošeg upravljanja vodovodom i to od strane nenadležnog preduzeća.

U naselju Padinska skela, opština Palilula, sa pet lokalnih vodovodnih sistema koji vodom snabdevaju naselja Besni Fok, Vrbovski, Široka greda, Preliv, Dunavac, Kovilovo i Jabučki rit upravlja Agroindustrijska korporacija (AIK) AD Beograd protivno zakonu o komunalnim delatnostima, kao i aktima Grada Beograda. Snabdevanje građana vodom za piće može isključivo da obavlja javno preduzeće čija je nadležnost jedinica lokalne samouprave, što AIK svakako nije.

Odlukama Grada vodosnabdevanje na području cele opštine Palilula jedini ovlašćen za vodosnabdevanje je JKP Beograd vodovod i kanalizacija (JKP BVK). Međutim Grad Beograd nije ispoštovao ni zakonske rokove da prenese upravljanje na javno preduzeće, a takođe potpuno ignoriše rešenje republičkog inspektora iz 2016. godine kojim se nalaže da u roku od dve godine uskladi vodosnabdevanje sa zakonom.

Situacija se dodatno pogoršala kada je u ovim tropskim letnjim mesecima Zavod za javno zdravlje utvrdio povećanu koncentraciju arsena u jednom od vodovoda i zabranio njegovu upotrebu za piće i kuvanje. Građani nas obaveštavaju da sumnjaju da nisu na vreme informisani niti veruju u postojeće informacije u potpunosti.

Zbog svega ovoga je inicijativa Pravo na vodu zajedno sa lokalnom organizacijom Volim Padinjak upitila peticiju Gradu Beogradu da danas, 01. jula 2024. godine u dnevni red uvrsti ovaj problem, i da u okviru rebalansa budžeta obezbedi sredstva za rekonstrukciju vodovodne mreže.Odbornica Gradske skupštine Anđela Ruvidić je danas na dnevnom redu takođe pokušala da ovu tačku uvrsti, ali je to bilo odbijeno.

Pored ove peticije, dve ekološke organizacije tražile su donošenje odluke o preuzimanju vodosnabdevanja od AIK, izradu elaborata o zonama saninatrne zaštite, i postupno povezivanje svih lokalnih vodovodnih sistema u jedinstven regionalni sistem JKP BVK.

Zbog nezakonitosti u radu podneli su i predstavke republičkoj i gradskoj komunalnoj inspekciji, kao i sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja. Pravo na vodu i Volim Padinjak apeluju na institucije da reaguju i obezbede čistu pijaću vodu svim stanovnicima, što je osnovno ljudsko pravo i preduslov za život i zdravlje.