Podrška mreže “Pošumimo Vojvodinu” proglasu “Naše reke, naše šume, naš vazduh – naša životna sredina”

Podrška proglasu “Naša voda, naše šume, naš vazduh – naša životna sredina” stiže sa svih strana. Danas je proglas podržala mreža 23 udruženja i pokreta pod nazivom “Pošumimo Vojvodinu”, Prenosimo njihovu poruku u celosti:

“Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ prihvata i bezrezervno podržava zahteve proglasa udruženja građana i građanskih pokreta, pod nazivom „Naša voda, naš vazduh, naše šume – naša životna sredina“.

Kao aktivna ekološka udruženja i pokreti, imamo neposredna iskustva o višedecenijskom zanemarivanju životne sredine, u korist kratkoročnih, ekonomskih i drugih interesa. Takav odnos je i doveo do nagomilanih problema i veoma teškog stanja u životnoj sredini, koji su u proglasu navedeni. To je sramno svedočanstvo o zastrašujućim razmerama neodgovornosti, bezakonja i omalovažavajućeg odnosa države prema svojim građanima. Zahtevi proglasa su opravdani i, ukoliko se ispune, stanje se suštinski može promeniti.

Naivno je verovanje ili nadanje da se ono što se sada događa na Staroj planini, Fruškoj gori, u Boru ili Vrbasu, neće u budućnosti ponoviti bilo gde u Srbiji, na nekim drugim rekama, šumama, ili u vazduhu. Itekako nas se tiče šta se događa u drugim zajednicama, tako da međusobnom podrškom i solidarnošću čuvamo i naše neposredno okruženje.

„Pošumimo Vojvodinu“ je mreža udruženja i pokreta građana, osnovana u januaru 2020. godine u cilju većeg uticaja javnosti na donosioce odluka i razvijanja svesti javnosti o značaju očuvanja i unapređenja postojećih šuma i povećanja površina pod šumama u AP Vojvodini, o važnosti očuvanja šuma i pošumljavanja na zaštitu prirode, poljoprivredu, ekonomiju, te radi veće medijske vidljivosti činjenica u vezi pošumljavanja, kao i načina za rešavanje problema. Mreža okuplja 23 udruženja i pokreta građana: Pokret gorana Vojvodine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Ekološki centar „Stanište“, Inženjeri zaštite životne sredine, Pokret gorana Novog Sada, NIDSBE „Josif Pančić“, Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“, Pokret „Odbranimo šume Fruške Gore“, Udruženje za zaštitu šuma, Ekološki front, Dečja ekološka akademija, CEKOR, Ekološki pokret Vrbasa, Pokret gorana Sombora, Udruženje građana „Ekobečej“, Udruženje ekologa „EKOS“, Ekološko udruženje „Avalon“, Prirodnjačko društvo „Gea“, USR „Deliblatsko jezero“, Udruženje „Eko zona Kovin“, Udruženje građana „Aurora“, Eko centar „Tisa“, Ruralni centar „Sova“

​Ako želite da podržite proglas, pišite nam na [email protected] 

demokratizacija i učešće javnosti, polekol, pravo na vodu, zelene politike, žene za prirodu i životnu sredinu