Umetnici poručuju: “Sačuvajmo reke Balkana”

Povodom Svetskog dana muzike 21. juna, čak 40 umetnika iz regiona podržalo je kampanju Spasimo plavo srce Evrope za zaštitu reka na Balkanskom poluostrvu.

Artists raise their voices against the destruction of Balkan Rivers © Cornelia Wieser/Riverwatch

 Muzičari žele da alarmiraju ljude i doprinesu sprečavanju daljeg uništavanja prirode u njihovim matičnim zemljama. Darko Rundek iz Hrvatske, Rambo Amadeus iz Srbije / Crne Gore, Jelena Milušić iz Bosne i Hercegovine i Srđan Jevdjević, osnivač i pevač benda Kultur Shock (živi u SAD-u, poreklom iz Bosne i Hercegovine), samo su četiri od ukupno 40 poznatih umetnika iz balkanskih država koji podržavaju kampanju “Spasimo plavo srce Evrope”. Oni su podigli glas za balkanske reke a protiv njihovog uništenja.

Svaka reka i potok između Slovenije i Albanije praktično je u riziku da bude blokirana branom, preusmerena ili stavljena u cevi; preko 3000 novih hidroelektrana je u pripremi. Balkan i dalje čuva netaknuto divlje vodeno bogatstvo koje se ne može porediti sa Evropom. Ono se sastoji od reka koje slobodno teku, u kojima važne biljne i životinjske vrste pronalaze staništa koja su odavno nestala drugde u Evropi. Plavo srce Evrope i dalje kuca.

Povodom Svetskog dana muzike koji se svake godine obeležava 21. juna, umetnici šalju svoje apele u kratkim video porukama.

Rambo Amadeus kaže: „Pridružio sam se kampanji Save the Blue Heart of Europe, jer se ne želim jednog dana stideti pred svojim unucima: kada me pitaju šta sam radio u vreme sistematskog uništavanja prirode – da li samo gledao svoja posla dok sam posmatrao kako se šansa za život mojih  potomaka naglo smanjivala? ” 

Jelena Milušić: „Ako samo ostanemo po strani u tišini… zaslužili smo da se naše postojanje i opstanak dovedu u pitanje. Budimo ujedinjeni i recimo ne hidroelektranama na našim rekama! ” Pogledajte Jelenin video

Srđan Jevđević (Kultur Shock) dodaje: “Naši političari su kriminalci koji prodaju našu zemlju, deo po deo.” Pogledajte Srđanov video

Darko Rundek: „To su planinske reke i izvori, koje nameravaju da postave u cevi za proizvodnju električne energije. A čineći to, uništiće mnogo divljih životinja.”

​”Veoma smo zadovoljni što se toliko umetnika oglasilo. Potrebni su nam kako bi došli do još više ljudi i zaustavili ludilo od brana. Reke su mnogo više od pukog načina da se stekne profit. Uvek su nadahnjivale ljude na predivne pesme, slike i priče. Ko je ikada čuo za pesme o brani?” kaže Ulrich Eichelmann, koordinator kampanje “Blue Heart” organizacije Riverwatch.

“Umetnici širokoj javnosti predstavljaju ovu važnu temu srcem i emocijama i pokazuju odgovornost za prirodu koja tragično nedostaje lokalnim donosiocima odluka”, kaže Annette Spangenberg, vođa projekta u EuroNatur-u.

U narednom periodu objavićemo apele sledećih umetnika: Dževad Karahasan, Selma Alispahić, Marko Tomaš, Aida Čorbadžić, Rikardo Druškić, Martina Mlinarević Sopta, Dinno Kasalo, Selma Spahić, Mona Muratović, Faruk Šehić, Marko Feher, Mort, Haris Pašović, Selved Avdić, Orhan Maslo, Smirna Kulenović, Sead Sašivarević, Mario Knežović, Zdravko Cvjetković, Elma Tetaragić, Marija Šestić, Mevludin Sejmenović, Dado Džihan, Aleksandra Nina Knežević, Sanel Marić Mara, Sassja, Lala Raščić, Milutin Sretenović, Muhamed Kalatar , Mostar Sevdah Reunion, Emina Hodžić Adilović, Soraja Ćehić, Marina Mimoza, Basheskia, Ermin Bravo. Njihovi video zapisi će biti postavljeni na https://balkanrivers.net/en/artists

demokratizacija i učešće javnosti, polekol, pravo na vodu, sačuvajmo reke balkana, umetnici, zelene politike, žene za prirodu i životnu sredinu