Zahtev za obustavljanje svih postupaka javnog uvida u planske akte i procene uticaja na životnu sredinu, do ukidanja vanredne situacije

U situaciji pogoršane epidemiološke situacije, kada je broj potvrđenih slučajeva zaraze bolešću COVID-19 gotovo 8000 u poslednja 24 sata, i kada je hospitalizovano više od 7000 ljudi, nije moguće sprovoditi javne konsultacije i omogućiti učešće javnosti u procesu donošenja odluka.

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije, nadležnih ministarstava, grada Beograda i drugih jedinica lokalne samouprave da, bez odlaganja, obustave sve postupke javnog uvida u planske akte i sve postupke procene uticaja na životnu sredinu, do ukidanja vanredne situacije. 

U uslovima vanredne situacije, kada postoji opravdan rizik od zaraze učesnika javnih konsultacija, neophodno je obezbediti dosledno poštovanje načela učešća javnosti koje je promovisano Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o zaštiti životne sredine. Postupci koji se sprovode bez učešća javnosti jesu protivzakoniti postupci i primeri su direktnog kršenja garantovanih prava javnosti da učestvuje u procesu donošenja odluka. 

Nakon smirivanja epidemiološke situacije i ukidanja vanredne situacije potrebno je omogućiti sprovođenje javnih konsultacija i javnih rasprava uz poštovanje svih epidemioloških mera, odnosno, u prostorijama gde je moguće održati bezbednu distancu i primeniti sve mere prevencije širenja zaraze. 

Posebno zahtevamo od grada Beograda da, bez odlaganja, obustavi postupke javnog uvida u nacrte planova detaljne regulacije za deo Makiškog polja i prostorne celine Kosančićev venac, jer ne postoje uslovi da se javni uvid sprovode u skladu sa zakonom. 

Ignorisanje ovih zahteva predstavljalo bi grubo kršenje demokratskih načela i direktno izlaganje građana rizicima od zaraze korona virusom. 

Udruženja i stručnjaci, potpisnici ovog apela, podržavaju slične inicijative drugih udruženja, pokreta i pojedinaca, smatrajući ih u potpunosti opravdanima. 

U Beogradu 3. decembra 2020. godine

Beogradska otvorena škola, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa Pravo na vodu, Ministarstvo prostora, Ne davimo Beograd, Organizaciju za političku ekologiju Polekol, Regulatorni Institut za obnovljivu energiju – RERI, WWF Adria

demokratizacija i učešće javnosti, polekol, pravo na vodu, zelene politike, žene za prirodu i životnu sredinu