Prostorni plan Republike Srbije – neprihvatljivo kratak rok za učešće javnosti

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 5. aprila objavilo početak javne rasprave o Prostornom planu Republike Srbije i Izveštaju o strateškoj proceni uticaja Plana na životnu sredinu. Prostorni plan će definisati prostorni razvoj Srbije do 2035. godine. Javni uvid traje do 5. maja.

Prostorni plan Republike Srbije, kao krovni dokument prostornog planiranja, utvrđuje strateška opredeljenja u svim oblastima od značaja za razvoj naše zemlje, od rudarstva do turizma. Smatramo da je za ovako važan dokument neprimereno da Ministarstvo primeni zakonski minimum od 30 dana za javnu raspravu. Ministarstvo je moralo da ima proaktivniji pristup javnoj raspravi o dokumentu koji određuje smernice za razvoj Srbije u narednih 15 godina, umesto što je formalno ispunilo minimalne zakonske zahteve. Pozivamo Ministarstvo da produži rok javnog uvida, te da otvori širi društveni razgovor o Prostornom planu i time omogući istinsko učešće javnosti.

Prostorni plan se izrađuje u trenutku kada još uvek ne postoji nacionalni Plan razvoja, koji treba da definiše prioritete razvoja Republike Srbije i sa kojim Prostorni plan treba da bude usklađen. Plan razvoja još uvek nije donet, pa se postavlja pitanje svrsishodnosti izrade Prostornog plana. U nedostatku jasno postavljenih prioriteta razvoja, neprihvatljivo je zasnivanje Prostornog plana na podacima i dokumentima koji su istekli ili jednostavno – ne postoje. Na primer, u Prostornom planu se navodi da on sadrži i prioritete Nacionalnog investicionog programa do 2025. godine iako, prema zvanično dostupnim informacijama, Vlada Republike Srbije nikada nije usvojila ovakav dokument. 

U nedostatku šireg društvenog dijaloga o Prostornom planu, organizacije civilnog društva i stručnjaci su započeli analizu i konsultacije o ovom dokumentu. Tim povodom će u četvrtak 29. aprila u 12 časova biti organizovan onlajn javni događaj, tokom kog će svi zainteresovani građani i građanke moći da čuju ključne nalaze analize Prostornog plana, ali i da podele svoje mišljenje i komentare.  Pozivamo vas da nam se priključite tom prilikom, a sva obaveštenja o održavanju samog događaja biće dostupna OVDE.

Pozivamo i širu javnost, stručnjake, druge organizacije i građane da se upoznaju sa sadržajem Prostornog plana, pošalju svoje komentare na predstavljena dokumenta do 5. maja 2021. godine. Komentari se mogu dostaviti jedinicama lokalne samouprave ili direktno Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Sektoru za prostorno planiranje i urbanizam, na adresi Nemanjina 22-26, 11000 Beograd, kao i putem elektronske pošte na adresu [email protected].
Javnost će moći da preuzme i u svoje ime pošalje i komentare koje su organizacije civilnog društva i stručnjaci pripremili tokom analize Prostornog plana. Komentari se mogu preuzeti  OVDE

Beogradska otvorena škola, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Ministarstvo prostora, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu – RERI, Centar za istraživanje biodiverziteta, Organizacija za političku ekologiju Polekol, Inicijativa Pravo na vodu, Svetska organizacija za prirodu WWF Adria, Mladi istraživači Srbije, Centar za ekologiju i održivi razvoj – CEKOR, Društvo arhitekata Novog Sada, Inženjeri zaštite životne sredine, Nova planska praksa.