Najava: Reka se brani lepotom – ulična akcija, izložba i svirka za planinske reke Kraljeva

Reka se brani lepotom – ulična akcija, jedinstvena izložba na otvorenom i svirka muzičara lokalnih bendova Burns, Dečija radost i Steamfunk uz podršku Andreje, Rundeka i Ekipe “Ftičeki”

Gde? Ispred Skupštine Grada Kraljeva

Kad? 09. 10. 2022. od 11 časova

Kraljevo sada je najvažniji trenutak da se okupimo i da svi zajedno kažemo glasno – stop uništavanju! Inicijative Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, Spasimo Studenicu i Pravo na vodu uz podršku kampanja Spasimo plavo srce Evropa, programa Građani imaju moć i regionalnog saveza Odbranimo r(ij)eke Balkana u Kraljevu  organizuju uličnu akciju na kojoj ćemo sa svima vama pozvati gradske čelnike da usvoje moratorijum na mini hidroelektrane na teritoriji grada i tako sačuvaju vodu i prirodna blaga ovog kraja. Za to su nam potrebni svi!

Događaj pod nazivom „Reka se brani lepotom“ biće posvećen očuvanju predivnih reka u regionu Kraljeva, koje su ugrožene planiranom gradnjom čak 52 mini hidroelektrane, od kojih je 10 već izgrađeno. Fotografi i aktivisti Tijana Jevtić i Predrag Ilić proveli su ovo leto obilazeći ove reke i beležili i lepote i uništavanje cevima i betonskim pregradama. Fotografije koje ćete imati priliku da vidite su krik ranjenih reka i poziv upomoć onih koje su ugrožene planiranom izgradnjom. Neke od njih možete videti ovde.

Borićemo se slikama, ali i pesmom! Na skupu će akustične note sa nama podeliti muzičari lokalnih bendova Burns, Dečija radost i Steamfunk a u svirci će ih podržati Andreja, Rundek i Ekipa “Ftičeki”. Darku Rundeku je ovo drugi put da svira za planinske reke Kraljeva a sada  pevamo svi zajedno u glas, rekama za spas!

A šta čuvamo? O značaju Kraljevačkog kraja između Goča i Golije za zaštitu životne sredine i očuvanje prirode Balkana i Evrope govori formalni stepen zaštite, ali i posvećenost koju imaju lokalni ekološki aktivisti. Na njegovoj teritoriji se nalazi Specijalni rezervat prirode Goč – Gvozdac, Park prirode Golija i Rezervat biosfere Golija – Studenica, koji su zaštićeni upravo zbog vrednosti reka i potoka, šumskih sistema, biološke raznovrsnosti i pejzaža jedinstvene lepote.

Ove predele naseljavaju stotine vrsta ptica i riba a dom su zaštićenim vrstama drveća i drugih biljnih i životinjskih vrsta. Samo Brezanska reka ima evidentiranih oko 110 izvora vode. Veliku vrednost imaju i vodotokovi koji nisu formalno zaštićeni, a koji čuvaju ekosistem čitavog kraja. Važnost se ne ogleda samo u prirodnim dobrima, već i značaju koje ove vode imaju za ljude koji žive pored njih, koji ih koriste za vodosnabdevanje, napajanje stoke i navodnjavanje njiva, ili za druge aktivnosti kao što su održivi turizam, planinarenje i odmor.

Inicijative već nekoliko godina pozivaju gradsku upravu da usvoji moratorijum, na šta oni ostaju nemi. Zato se još jednom okupljamo, najglasnije do sada, da pošaljemo poruku da nećemo odustati. Pridružite nam se!

mhe, Reke, voda, zaštićena područja, zelene politike

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *