Mali korak za opštinu Trgovište a veliki za spasavanje reka sliva Pčinje

Danas je u Trgovištu održana javna sednica komisije za planove, na kojoj su razmatrane primedbe na Nacrt prostornog plana opštine Trgovište 2022 – 2035. Na ovaj plan je na poziv inicijative Pravo na vodu stiglo više od 20 primedbi, koje su se uglavnom odnosile na poguban uticaj gradnje čak 30 mini hidroelektrana na rekma sliva Pčinje.

Stručna komisija je na početku pročitala mišljenje obrađivača Strateške procene uticaja ovog Nacrta prostornog plana, koji je nedvosmisleno usvojio sve istaknute primedbe o negativnom uticaju MHE na životnu sredinu u prostornom obuhvatu plana. Primedbe su posebno pohvaljene kao dobro utemeljene u realnom stanju na terenu i propisima. Ovo je značajan iskorak, imajući u vidu da se prethodna predložena strateška procena uticaja vrlo povoljno izjasnila o planovima za gradnju MHE.

Međutim, nakon tročasovne burne i emotivne rasprave sa prisutnim stanovništvom i aktivistima Prava na vodu, komisija za planove je pozivajući se na potrebu usaglašenosti sa regionalnim i republičkim planom iz 2010. godine, samo delimično usvojila primedbe. Usvojili su naš zahtev da se brišu pozitivne strane izgradnje mini hidroelektrana i naveli neophodnost izrade plana detaljne regulacije za svaku potencijalnu mini hidroelektranu. Međutim, sve planirane lokacije za sada ostaju u Nacrtu prostornog plana Trgovišta.

Smatramo da je život važniji od onoga što trenutno stoji u određenim pravnim normama, i da u drugim zakonima postoji osnova za zaštitu, posebno imajući u vidu da je Zavod za zaštitu prirode dokumentovao prisustvo zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta, da je region podložan sušama i poplavama usled klimatskih promena, a da lokalno stanovništvo zavisi od ove vode.

Ostaje nam da nastavimo da se borimo i da zahtevamo od lokalne Skupštine i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da uvaže naše primedbe, interese stanovništva i prirode, i izbrišu sve lokacije za ucevljenje reka Trgovišta. Naš zahtev ostaje – zabrana svih mini hidroelektrana i očuvanje vodnih dobara!

mhe, pravo na vodu, voda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *