Organizacija Polekol i Inicijativa Pravo na vodu potpisale su Deklaraciju o plati za život

U sredu, 21. decembra 2022. je u Medija centru u Beogradu održana konferencija za medije u organizuji Centar za politike emancipacije.

Tom prilikom predstavljen je fim “Plata za život”, jedan u nizu napora Centra za politike emancipacije da problem niskih zarada u regionu Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope približi, kako domaćoj tako i međunarodnoj javnosti.

Pored promocije filma predstavljene su i nove organizacije potpisnice “Deklaracije o plati za život”, koju su juna 2022. godine, na inicijativu Centra za politike emancipacije, potpisala tri sindikata i 17 nevladinih organizacija.

Među potpisnicama su Polekol i Inicijativa Pravo na vodu u čije ime je na konferenciji za medije govorila izvršna direktorka Žaklina Živković:

“Dostojanstvena plata je ljudsko pravo, kao preduslov za dostojanstven život isto kao i zdrava životna sredina ili pristup čistoj pijaćoj vodi. Neretko je uzrok zagađenja siromaštvo, na primer zagađenje vazduha iz individualnih ložišta je najčešće uzrokovano energetskim siromaštvom, gde ljudi koriste načine grejanja koji ugrožavaju prvo njih same, a onda i širu zajednicu i životnu sredinu.

Zagađenje takođe disproporcionalno pogađa siromašnije. U Zrenjaninu ako imate novca kupićete flaširanu vodu, što je takođe nedopustivo. A ako nemate, pićete vodu zagađenu arsenom, koja je štetna i za kupanje. Sve te probleme moramo rešavati zajedno. Misija Polekola i Inicijative Pravo na vodu je gradnja solidarnosti i veze socijalnih i ekoloških pitanja i zato nam je bilo jako važno da javno podržimo ovu inicijativu”.


Animirani film “Plata za život” možete pogledati OVDE.

“Deklaraciju o plati za život” možete potpisati OVDE.


plata za život, polekol, pravedna tranzicija, zelene politike