I protest i institucionalna borba

Učestvujte u izradi važnih politika za budućnost Srbije

Ovo vrelo leto obeležavaju protesti protiv nasilja ali i važni nacrti politika koji će trasirati put Srbije u velikoj meri. Vršioci javnih funkcija sve čeđće ove procese pokreću u vreme godišnjih odmora jer računaju na našu pasivnost, zato je važno da se uključimo – svaki doprinos je važan!


Završen je period prikupljanja primedbi u okviru javnih konsultacija Predloga zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije. Polekol i Pravo na vodu uputili su neslaganje sa reformom javnih preduzeća koji vrše važne uloge u javnom interesu, a u smeru njihovog korporativnog upravljanja umesto demokratske kontrole. Tražili smo da iz ovog zakona budu izuzeta preduzeća koja se bave delatnostima u interesu očuvanja prirodnih i javnih dobara, vode, zemljišta, šuma, nacionalnih parkova i drugih zaštićenih područja što su delatnosti od opšteg interesa, jer obuhvataju očuvanje, unapređenje, promovisanje prirodnih i drugih dobara i njihovo održivo korišćenje. 17. jula 2023. godine, biće održane Javne konsultacije i prezentacija Predloga zakona kao i odgovori na sva pristigla pitanja i sugestije zainteresovanih strana u vezi sa Predlogom zakona. Svoje doprinose su takođe dale I druge inicijative i organizacije kao što su Odbranimo šume Fruške gore i Solidarnost. Naš doprinos pročitajte ovde.


Takođe pozivamo sve da u periodu od 13. juna 2023. do 28. jula 2023. uputite svoje komentare i sugestije na Predlog Uredbe o utvrđivanju Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije za period do 2030. godine uključujući perspektivu do 2050. godine. Ovaj dokument će odrediti plan energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promena, uticaće na to odakle ćemo proizvoditi energiju, na kakva goriva ćemo se grejati, kakav vazduh ćemo disati, da li ćemo uspeti da očuvamo reke, koliko ćemo doprineti globalnoj borbi protiv klimatskih promena čije posledice svi osećamo. Javne prezentacije ovog dokumenta počinju sutra u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, a iste će biti održane i u Nišu i Novom Sadu.

demokratizacija i učešće javnosti, pravedna tranzicija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *