Ekološke organizacije i inicijative: Kad neko brani naš glas – podrška je dužnost svih nas!

Podržavamo mlade i studente u borbi za izbornu volju građana Srbije, kao i nezavisne posmatrače poput CRTA koji su izvestili o svim nepravilnostima, i koji svi zajedno trpe nezapamćen pritisak u vidu pretnji i medijskih napada. U želji da izrazimo građansko nezadovoljstvo zbog manipulacije biračkim spiskovima, ali i sa dužnošću da budemo solidarni sa onima na koje se obrušila mašinerija laži koju dobro poznajemo kao ekološki aktivisti, priključujemo se blokadama u ponedeljak u 12h, ukoliko se pre toga ne ispune uslovi koje su mladi izneli.

Danas u Srbiji u kojoj su institucije zarobljene, sistem zakazao, a mladost za mnoge prošla čekajući bolja vremena, nove generacije stoje na braniku svoje budućnosti i brane glas svih nas. Oštro osuđujemo medijske, lične i političke napade na mlade čiji je jedini “greh” što glasno govore ono što drugi misle. Omladinu na protestima ispred Republičke izborne komisije poznajemo iz mnogih borbi za prirodu i životnu sredinu, oni su naši saborci i saborkinje od Rakite, preko Šodroša do Gazele. Mnogi od njih su takođe čuvali kutije i dežurali u izbornoj noći. Budni i aktivni mladi su najvažnije što ovo društvo ima. Zabrinuti smo za njihovu bezbednost, zahtevamo odgovore kako su i do koga procureli njihovi podaci iz ličnih dokumenata, te tražimo da se procesuiraju svi koji ih ugrožavaju direktnim pretnjama, ili posredno, targetiranjem u medijima.

Izbori održani 17. decembra ne oslikavaju volju birača, to je nedvosmisleno pokazano u izveštajima svih nezavisnih posmatrača. Teško je zamisliti kako bi izgledao jedan izborni dan i opšta izborna svest birača u Srbiji da ne postoje organizacije poput CRTA. Umesto zahvalnosti za budno oko njihove posmatračke misije, ovi hrabri stručnjaci i aktivisti dobili su salvu uvreda i optužbi sa vrha države. Po dobro poznatom scenariju, kao i mnogo puta ranije – svako pitanje, svaka kritika, pa i ustavom garantovana prava na okupljanje i građansku neposlušnost bivaju najsramnije napadnuti u pokušaju diskreditacije i spinovanja teme u javnosti. Za dobro celog društva nadamo se da će se odustati od ovakvog nasilja nad aktivistima. Osim što je nepravedno, za rezultat daje samo sve više i više nas koji se priključujemo borbi za ekološku i društvenu pravdu i ljudsko dostojanstvo.

Ne ćutimo kada se reke stavljaju u cevi, kada se seku naše šume, vazduh guši, uništava zemljište. Svakoga dana branimo glas prirode, pa nećemo ćutati ni sada kada se otima glas društva. Pozivamo sve da učestvuju u najavljenim protestima u ponedeljak od 12 časova, stanu protiv kršenja i zloupotreba biračkog prava svakog od nas, i podrže mlade i aktiviste koji se bore za bolju budućnost.

 1. Bela čaplja
 2. Bitka za Vlasinu
 3. Borani se pitaju
 4. Čuvari Homolja
 5. Čuvari Kablara
 6. Centar za održivi razvoj Srbije
 7. Eko Barajevo
 8. Ekomar Kragujevac
 9. Ekobrigada Jagodina
 10. Eko straža
 11. Eko istok 
 12. Earth thrive
 13. Forca Požega
 14. Građanski preokret Zrenjanin
 15. iRevolucija Valjevo
 16. Komšija Krnjača
 17. Libergraf Užice
 18. Marš sa Drine
 19. Mlavska vojska
 20. Mini eko zona
 21. Nacionalna ekološka asocijacija (NEA)
 22. Ne damo Jadar
 23. Neko brine za Levač
 24. Ne dam Nu dau Majdanpek
 25. Odbranimo šume Fruške gore
 26. Polekol
 27. Pravo na vodu
 28. Pridruži se Paraćin
 29. Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT)
 30. ProTok 21
 31. Studenac Nova Varoš
 32. Suvoborska greda
 33. Sačuvajmo planinske reke Kraljeva
 34. Savez ekoloških organizacija Srbije SEOS
 35. Spasimo Studenicu
 36. Sačuvajmo Ibar
 37. Tvrđava Smederevo
 38. Zaštitimo Dobrinju i okolinu
 39. Zeleni talas Čačak
 40. Zajednicka Akcija Blok 70/70a
 41. Walking by the Earth Stara planina