Inicijativa Pravo na vodu učestvuje na Konferenciji Ujedinjenih nacija o vodi u Njujorku

Povodom Svetskog dana voda u sedištu UN će se od 22. do 24. marta, održati Konferencija Ujedinjenih nacija o vodi. Svet se nalazi pred ozbiljnim izazovom kako da obezbedi pravo na čistu i zdravu pijaću vodu u trenutku kada se procenjuje da dve milijarde ljudi nema pristup bezbednoj vodi za piće.

Aktivistkinje i aktiviste iz Srbije i čitavog regiona, predstavljaće Iva Marković, koosnivačica inicijative Pravo na vodu i programska direktorka Polekol-a. Očekuje se prisustvo državnih delegacija i drugih aktera koji utiču na budućnost vodnih dobara i dostupnost pijaće vode.

Ovaj događaj smatra se “generacijskom šansom” jer će se nakon skoro pola veka u ovakvom formatu raspravljati o vodi. Poslednja ovakva konferencija Ujedinjenih nacija održala se u Argentini 1977. godine. Ove godine očekuje se više hiljada učesnika, a zemlje domaćini su Tadžikistan i Holandija. Biće predstavljen sveobuhvatan pregled implementacije ciljeva Međunarodne dekade akcije “Voda za održivi razvoj 2018-2028”.

Polekol i Pravo na vodu su kao deo panevropske mreže Evropski pokret za vodu i globalnog Narodnog foruma o vodi, učestvovali u pisanju Manifesta vodne pravde, u kome se ogleda stav i zahtevi koje će Marković zastupati na konferenciji. Sve organizacije koje žele pozivamo da potpišu dokument i na taj način daju svoj glas na velikoj konferenciji UN.

Iva Marković, govor u UN sedištu u Ženevi

OVDE podržite kao organizacije i inicijative “Manifest vodne pravde”


Izveštaje sa Konferencija Ujedinjenih nacija o vodi možete pratiti i na nešim društvenim mrežama Facebook-u i Instagramu-u.


pravo na vodu, WaterAction